hirdetés

Klímagázt és cigit csempészett egy szerb-magyar banda, amely még a vámosokat is megkente az ügyészség gyanúja szerint. A TEK és az ügyészség 150 emberrel végrehajtott akciója sikeres voltos nyolc ember őrizetbe került, köztük pénzügyőrök is.

 

Több pénzügyőrt is őrizetbe vett a Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség bűnszervezetben elkövetett korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt a tompai közúti határátkelőhelyen.

A Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint a Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján hétfőn a rendőrség és a Terrorelhárítási Központ bevonásával, csaknem 150 ember részvételével tartott bűnügyi akciót.

A megalapozott gyanú lényege szerint a tompai átkelőn szolgálatot teljesítő három pénzügyőr olyan átalakított személygépjárműveket engedett át az országhatáron, amelyekben nagy mennyiségű zárjegy nélküli dohányterméket rejtettek el. Emellett azt is lehetővé tették, hogy szerb állampolgárok klímagázt csempésszenek Magyarországra.

A pénzügyőrök tudtak az illegálisan szállított termékekről, ám kötelezettségüket megszegve semmilyen eljárást nem kezdeményeztek. Az ezért kapott kenőpénzt utólag, a bűnszervezet magyar irányítójától vették át. A gépjárművekkel érkező szerb állampolgárok is tisztában voltak azzal, hogy a magyar megrendelő – a pénzügyőrökkel előre egyeztetve – kockázatmentes határátlépést biztosította számukra.

Az elkövetők 2021-től legalább ötvenszer lépték át a határt, az – alkalmanként két kocsiban elhelyezett – illegálisan behozott termékekkel. Az ügyészség több mint 40 hűtőközeget tartalmazó klímagázpalackot, kazán-, és légkondicionáló berendezéseket, megközelítőleg 200 ezer eurót és több mint 5 millió forint készpénzt, valamint több ezer doboz zárjegy nélküli cigarettát foglalt le. Az ügyészség indítványozta mind a nyolc őrizetben lévő gyanúsított letartóztatását.

 

( Predrag M.)