hirdetés

Nem sokáig tartott a pénzeső és a jólét. A NAV lecsapott ugyanis arra a bűnszervezetre, amely a Szegedi Nagybani Piacon értékesítette az olcsó zöldségeit és gyümölcseit, amely titka az volt, hogy elfelejtettek áfát fizetni így mindenkinél olcsóbbak voltak. A banda négy tagját őrizetbe vették és a fiktívszámlákat adó személyek is lakat alatt vannak.  A banda tagjai akár 20 évet is kaphatnak.

 

Kamionszámra érkezett a zöldség és gyümölcs a Szegedi Nagybani Piacra, de áfát senki nem fizetett utána. A NAV különféle szakemberei együttes erővel számolták fel a bűnszervezetet, és négy személyt őrizetbe vettek – adta hírül Nemzeti Adó- és Vámhivatal Facebook-oldalán.

A hivatal szerint egy budapesti cég ügyvezetője Görögországból nagy tételben szerzete be a termékeket, majd Szegeden a Nagybanin adta el, mintha ezen portékákat itthon vette volna. Így megúszta az Áfa fizetést. Ráadásul ezzel a módszerrel tudta alacsony áron, azonban számára mégis nyereséggel eladni az árut.

A fiktív számlákat egy bűnszervezettől vette a zöldséges és ezen kamu cégeket folyamatosan cserélték is. A NAV közösségimédia-bejegyzésében kiemeli, hogy a kereskedő és a fiktív számlákat kiállító cégek könyvelésének összehangolásában, valamint a fizetendő áfa minimalizálásában könyvelő segédkezett.

A zöldséges maffia több mint egymilliárd forintnyi árú után nem fizettek áfát. A NAV nyomozói 80 millió forint értékben zároltak ingatlanokat valamint a rajtaütés során 16 millió forintnyi készpénzt foglaltak le.

A NAV az akciójával a bűnszervezet működését megszakította, az elkövetők pedig akár húsz év szabadságvesztésre is számíthatnak.

 

(Turi)