hirdetés

Elkapták a profi betörő bandát, amely vitt mindent amit csak találtak. Volt, hogy csak egy sonka volt a zsákmány, de akadt 30 milliónyi készpénz is. A banda 42 helyen járt Pest és Bács megyében, de lebuktak. A betörő maffia tagjai profik voltak telefonon sosem beszéltek, álcázták magukat és nagyteljesítményű terepjárókkal menekültek. Összesen  45 milliós kárt okoztak.

 

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szerint a gyanúsítottak 2019. októbere és 2020. szeptembere között a fővárosban, Bács-Kiskun, valamint Pest megyében 42 helyre törtek be, 34 helyszínről 45,7 millió forint értékben loptak el bankjegyeket, ékszereket, elektronikai eszközöket, autókat, motorkerékpárokat, szerszámokat, nyolc helyről azonban semmit sem sikerült zsákmányolniuk. A legkevesebbet kétezer forintot egy Kiskunlacháza fatelepről loptak, a legnagyobb zsákmányuk 30 millió volt, amit egy ceglédi áruházból csentek el.  Egy fővárosi húsboltból pénzt nem, de 10 kilogramm sonkát magukkal vittek.

A betörő galeri célpontjaik telephelyek, üzletek, boltok voltak, a kiszemelt helyen és környékén előzőleg terepszemlét tartottak, megfigyelték a mozgást és a biztonságtechnikai eszközöket, valamint menekülőútvonalakat terveztek.

Az összehangolt csapatmunka meghozta a gyümölcsét. A feladatokat leosztották egymás között, volt sofőr, aktív résztvevő, autóikat, ruháikat elrejtő ember is. Bár a bűnszervezetekre jellemző hierarchikus viszony nem állt fenn közöttük, szervezettek voltak: külön autókat, elsősorban nagy teljesítményű terepjárókat használtak, amelyeket elloptak vagy megvettek, de nem írattak át, hamis rendszámokat szereltek rájuk, majd elrejtették vagy éppen felgyújtották ezeket, mobiltelefon helyett inkább CB rádión tartották a kapcsolatot, elmaszkírozták magukat, és egy-egy helyen nagyon rövid ideig tartózkodtak.

Célirányosan keresték a pénzt rejtő széfeket, trezorokat, ha helyben nem tudtak kinyitni valamit, azzal nem törődtek – állítja a rendőrség.

A négy legfőbb gyanúsítottnak bejelentett munkahelye, állandó jövedelme nem volt, megélhetésüket, életvitelüket a bűncselekményekből származó illegális bevételükből finanszírozták.

 

( Balu )