hirdetés

Rekord fogás. Hamis mosószert gyártó üzemeket talált Budapesten a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a NAV speciális ellenőrzési csoportja. A fináncok mintegy 150 millió forintnyi tisztítószert foglaltak le. Az ügyben négy ember van őrizetben, de további elfogások várhatóak, úgy tudjuk.

hamis-mosoporA pénzügyi nyomozók megközelítőleg 74,5 tonna mosóport, több mint 1100 hektoliter folyékony mosószert, ezenkívül az üzemben felhasználásra váró 10 tonna sót, 750 kilogramm nátrium-benzoátot, 6 tonna ismeretlen eredetű por mosószert és több tízezer darab csomagolóanyagot foglaltak le. Az ügyben iparjogvédelmi jogok megsértése miatt folyik a nyomozás, jelenleg négy gyanúsított van. A jogtulajdonosok előzetes tájékoztatása szerint az okozott kár meghaladja a 150 millió forintot. Az elfogott személyeket őrizetbe vették és további letartóztatások várhatóak értesüléseink szerint.

A NAV közleményében ismertette, hogy a nyomozók a XXIII. és a XV. kerületi raktárépületben folyó munka közben leplezték le a mosószer-hamisítókat. Az eddigi információk alapján a mosószerek alapanyagát Szlovákiából rendelték egy román cég nevében, majd a késztermékeket magyar cégeken keresztül értékesítették Németországba. Úgy tűnik, kizárólag külföldi piacra dolgoztak.

A hamisítók saját, fejlett technológiájú gyártósorral dolgoztak, a gyártást receptúrakönyv segítette: a hozzávalók között étkezési só és festékanyag is szerepel. A két helyszínen összesen heten dolgoztak – olvasható a tájékoztatásban.

Az eddigi legnagyobb mosószerfogás 15 millió forint körül volt 2014-ben.

(Fotó: archív)