hirdetés

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda csalás és pénzmosás megalapozott gyanúja miatt nyomozást folytat egy magyar bűnözői csoport hét tagja ellen. A trükkös csalók 3,7 millió eurót több mint egy milliárdot zsebeltek be.

 

A csoport tagjai hosszabb időn keresztül olyan pénzösszegek eltüntetésében vettek részt, amelyet külföldi nagyvállalatoktól – valamely vezető tisztségviselő nevében – elektronikusan benyújtott hamis megbízásokkal szereztek meg – írta a police.hu.

Az elkövetők több francia és belga cégtől összesen 3,7 millió eurót szereztek meg, az elcsalt összegeket legalizálás céljából többlépcsős céghálózaton keresztül – alkalmanként ciprusi off-shore cégek felhasználásával – ingatlanok vásárlásába fektették. A bűncselekményből származó összegekből a csoport vezetője Spanyolországban szerzett meg több ingatlant, valamint nagy értékű járműveket.

A nemzetközi viszonylatban működő csoport öt tagját a KR NNI nyomozói már korábban elfogták és elszámoltatták. A szervezet vezetését végző két férfit a rendőrök – egyiküket a Készenléti Rendőrség Bevetést Támogató Osztály munkatársaival közösen – 2019. április 10-én fogták el, majd gyanúsítottként hallgatták ki őket.

A KR NNI Vagyon-visszaszerzési Hivatal munkatársai az akcióval egyidejűleg – a pénzmosással érintett összegekkel összefüggésben – milliárdos értékben vettek zár alá ingatlanokat, többek között budapesti hoteleket, valamint egy szállodahajót is, amellyel a teljes kárérték megtérült – közölte a rendőrség.