hirdetés

Lebukott a lámpákkal trükköző balatoni számlagyár. Külön szépsége az ügynek, hogy az áfacsalók a házukban és az irodájukban is lopták az áramot. A NAV szerint minimum félmilliárdos számlagyárat lepleztek le.

NAV kommandó

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleménye szerint a számlaláncot irányító balatonboglári vállalkozó Kínából hozatott világítástechnikai termékeket, amelyek papíron be sem érkeztek Magyarországra. Az árut Szlovákiában vámoltatták idegen cégeken keresztül, így a magyar vevő nem fizetett áfát. A csalásban részt vevő cégek fiktív számlák és fuvarlevelek felhasználásával azt a látszatot keltették, mintha a termékeket adták-vették volna egymás között. Valójában az áru egy Balaton környéki raktárba került, és sosem cserélt gazdát, csupán fantom árukészletként hátteret biztosított egy csalásra szervezett számlaláncolathoz.

A pénzügyi nyomozók készpénzt, luxusautót, motorkerékpárt és nagy értékű árukészletet is lefoglaltak, emellett zárolták a cégek és az irányító bankszámláit és ingatlanjait. Az okozott kár így teljes egészében megtérül, olvasható a közleményben.

A zárolt ingatlanok között van az irányító luxusvillája is. A pénzügyi nyomozók értesítették az áramszolgáltatót, és kiderült, hogy a milliárdos vállalkozó a házában és az irodájában egyaránt lopta az áramot.

Az ügyben tíz gyanúsítottal szemben javasolnak vádemelést költségvetési csalás, magán- és közokirat-hamisítás, valamint a számvitel rendjének megsértése miatt. A NAV dél-dunántúli pénzügyi nyomozói tizenötezer oldalas nyomozati anyagot továbbítanak a Fővárosi Főügyészségnek.

(Fotó: illusztráció)