hirdetés

Hadjáratot indított a NAV Magyarország egyik leggazdagabb milliárdosa, a pornó biznisz koronázatlan királya, Gattyán György cégcsoportjai ellen. Pedig még a Fidesz főfilmese Andy Vajna is tőle bérli luxus lakását. De ez is kevés mert tovább kutakodik a milliárdos egyik cégének feltételezett több milliárd forintra rúgó adócsalásos ügyében a Nemzeti Adó-és Vámhivatal. Ugyan a NAV az ügyben eddig senkivel szemben nem közölt gyanúsítást.

 Gattyán György

Fotó: Gattyán György – Facebook/hvg.hu/IMDb/MTI

Még mindig nem zárult le az a nyomozás, melyet a Nemzeti Adó-és Vámhivatal Központi Nyomozó Főosztálya folytat a Gattyán György milliárdos üzletember érdekeltségébe tartozó WebMindLisenses Kft.-nél feltételezett visszaélések ügyében. A nyomozást felügyelő Fővárosi Főügyészség szűkszavúan csak annyit mond, folyik a nyomozás. Mint ismeretes a WebMindLisenses Kft.-nél jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a Nemzeti Adó-és Vámhivatal  2012-ben. Az eljárás során, a főügyészség indítványa alapján a Budai Központi Kerületi Bíróság több ingatlan vonatkozásában zár alá vételt rendelt el.

 

Mindenesetre a Fidesznek nem tetszik Gattyán gyors meggazdagodása. Ezt jelzi az a sok eljárás is, amit a nyakába kapott a pornó guru. No meg az is, hogy a Fidesz weboldala és CÖF nyomozó portálja is sokat foglalkozik Gattyánnal. Túl sokat. Pesze az némi zavar a zűrben, hogy a Fidesz főfilmese és fő kaszinósa Andy Vajna épp Gattyán budai csúcs házában lakik. Úgy tűnik ez sem óvta meg eléggé a milliárdos magyart, Gattyánt, egyelőre.

Gattyán egyébként 2013 őszén jelentette be, hogy elköltözteti az országból az erotikus tartalmakat közvetítő weboldalát létrehozó és üzemeltető vállalkozás nagy részét Luxemburgba. Tény kérdése, hogy mindezt azért tette Gattyán, mert megelégelte a NAV zaklatását.

 

Bár Gattyán társasági adó-, illetve SZJA-ágon nagy befizető, de a szolgáltatás után az áfa nem a magyar, hanem a portugál költségvetést gazdagítja. Nos ez nagyon fáj a NAV-nak. A Docler-csoport egyik tagja, a WebMindLicenses Kft. – melynek Gattyán az egyedüli tulajdonosa – ugyanis bérbe adta egy Lalib nevű portugál cégnek a livejasmin.com erotikus weboldal know-how-ját. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az ügyben arra a következtetésre jutott, hogy a két társaság közötti licencszerződés célja a magyar adójogszabályok kijátszása volt, és hogy a know-how hasznosításához fűződő döntéseket ténylegesen továbbra is Gattyán György hozta meg. A NAV ezért hatalmas összegű adókülönbözet (társasági adó, áfa, innovációs járulék és kulturális járulék), valamint adóbírság megfizetésére kötelezte a WebMindLicenses-t.

Gattyán cége az adóhatóság döntésébe nem nyugodott bele, ezért a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz fordult, akik – mivel két uniós ország közti adóügyről van szó – az Európai Bíróságtól kértek tanácsot, az ügy még folyamatban van. Egyelőre csak annyit tudni, hogy az EB elmarasztalta a NAV-ot, amiért vizsgálódásaik során nem lépett kapcsolatba a portugál adóhatósággal. Ugyanis a portugál jog szerint az ottani adókötelezettségének a WebMindLicenses eleget tett.