hirdetés

Ingyen nyelv- és informatikai oktatás indul a szakközépiskolákban. A képzésekre bárki jelentkezhet kortól függetlenül, a tanfolyamok végén OKJ-s vizsgát lehet majd tenni.

nyelvoktatásÚj, bárki számára elérhető, ingyen 300 órás nyelvtanulási lehetőség indul szeptemberben, a jelentkezők esti tagozaton tanulnak majd – mondta Odrobina László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára szeptember 7-én, szerdán a közmédia műsorában.

Odrobina László kiemelte: az egyéves képzésen, amelyre bárki életkortól függetlenül jelentkezhet, 300 órában idegen nyelvet, 150 órában informatikát és egyéb ismereteket is oktatnak.

Az érdeklődők az állami fenntartású szakközépiskolákban jelentkezhetnek, országszerte mintegy 700 intézmény várja őket. A helyettes államtitkár elmondta: idén 10 ezer jelentkezőre számítanak, de remélik, hogy a következő években egyre többen vesznek majd részt a képzésen. A résztvevők a képzés végén OKJ- vizsgát tehetnek a tanultakból, de ez nem kötelező, aki nem vizsgázik le, annak sem kell fizetnie semmit.

Odrobina László hangsúlyozta: a képzés elsősorban a kis- és középvállalkozókat (kkv) célozza meg, mert a kkv-szektor növekedési potenciáljának komoly gátja, hogy a vállalkozások vezetői idegennyelv- és informatikai tudással kevésbé rendelkeznek.

(Fotó: illusztráció)