hirdetés

Egyre nagyobb az esély arra, hogy Rogán Antal Orbán Viktor kabinetfőnöke lesz. Sőt a Fidesz frakcióvezetője lehet elméletileg a csúcsminisztérium fő vezetője is. Egyrészt a Figyelő szerint  Lázár János miniszter mérlegeli, hogy visszavonul a politikától, és a német üzleti világba távozik. Nos, mindezt az érintettek főként  sajtókacsának minősítették. Mindezt pedig csak tetézi, hogy a Magyar Nemzet politológus szerzője beszólt Lázár miniszternek. és két fő emberének azonnali távozását követelik.

lázár-rogán

Tóth Gy. László politológus szerint Lázár János két emberének azonnal menni kell.  Lényegében Lázár János Miniszterlenökséget vezető minisztert támadja Tóth Gy. László politológus, amikor azt írja a Magyar Nemzet hétfői számában megjelent Politika és erkölcs című cikkében, hogy L. Simon Lászlónak és Zoltai Gusztávnak távoznia kell. A szerző előbb a Mazsihiszt korábban vezető, onnan elmozdíthatatlannak tűnő Zoltait veszi elő, és azt írja, amikor Lázár János miniszteri főtanácsadóvá nevezte ki a Mazsihisz volt vezetőjét, akkor minden erkölcsi és etikai normát félretett, megtagadta pártja antikommunista és humanista voltát, intézkedésével túllépett minden határon.

Aztán rátér L.Simon Lászlóra is a szerző. hogy egyik cége rákellenes hatásúként próbált barackmagot eladni. Tóth Gy. azt írja, hogy az államtitkár sikeres gazdálkodó és vállalkozó, aki mindenből megpróbál pénzt csinálni, de cégének barackmagreklámja lényegében törvénytelen csalás. A cikkben egyébként nem, csak a címében szerepel az L. Simon lemondását sürgető mondat.

Nos ezen cikk is azt sugallja, hogy az egykoron kormánylapnak tartott Magyar Nemzet is kóstolgatja Lázár minisztert, s mindez és a cikkben szereplő esetek is tény kérdése, hogy valóban nagyon gyengíthetik Lázár Jánost.

Azzal a a felvetéssel, lehetőséggel hírrel kapcsolatban, hogy Lázár helyére nevezhetik ki hamarosan a Fidesz frakcióvezetőjét  –Rogán Antal frakcióvezető úr csak annyit közölt:  –  Jól irányított sajtókacsának  minősíti mindezt .

Az is tény, hogy Lázár miniszter nem sokkal ezen pletyka után egy megszólalásában kijelentette nem ért az üzleti szférához.

Sokak szerint Lázár János miniszter minden bizonnyal teszteli Orbán Viktort, sőt ezen túlmenően valószínűleg nyomást is akar gyakorolni a miniszterelnökre a Figyelőben megjelent cikkével, melyben az újság meglebegteti: német barátai tanácsára a szupertárca minisztere egy időre kiszállna a politikából. A lap cikkét olvasva azonban nem derül ki, hogy mikor távozna a Miniszterelnökséget irányító Lázár János, most, vagy 2018 után – azt írják ugyanis, hogy a Fidesz újabb választási győzelme esetén már nem vállalna miniszterséget. Na tessék. Bár, ha már különféle teoriákat gyártunk akkor az is lehet, hogy ez egyfajta előremenekülés a csúcsminisztertől. Azaz sejti, vagy sejtetik vele, hogy új miniszter lesz helyette hamarosan a csúcsminisztériumban.

A másik érintett jól irányított sajtókacsának, sajtópletykának nevezte. Rogán Antal erre egy más témában tartott sajtótájékoztatón a Figyelő Lázár János visszavonulására vonatkozó információjára reagálva. A Fidesz frakcióvezetője újságírói kérdésre azt mondta, elég hosszú ideje van már a politikában ahhoz, hogy egy ilyen sajtókacsának ne üljön fel és ne kommentálja azt.

Rogán Antal arra azért emlékeztetett mindenkit, hogy  15 éve dolgozik Orbán Viktorral, és most is szoros az együttműködésük, hiszen mint frakcióvezetőnek segítenie kell a kormány munkáját. Egy kormányközeli forrásunk „érdekes kérdésnek” nevezte, hogy Lázár János meg tudja-e akadályozni a miniszterelnöknél Rogán kabinetfőnöki kinevezését.

A cikk egy politikusi pályaívet rajzol Lázár Jánosról, de a fő üzenet az, hogy a politikus ma már szinte az egész világgal harcban áll, Tarlós Istvánnal, Csányi Sándorral és Rogán Antallal is. A lap szerint a mai napig zavarja, hogy 2010 előtt a belügy élére pályázott, ám Csányi Sándor bankvezér Pintér Sándor mellett lobbizott, így végül nem ő lett a belügyminiszter. De konfliktusban áll Schmidt Máriával is, és ugyanez igaz a Borókai Gábor volt kormányszóvivővel való kapcsolatára is, aki jelenleg a Heti Válasz főszerkesztője, és nemrégiben kemény hangon ostorozta a minisztert a Tarlós-konfliktus apropóján. Emellett Lázár János már a Fidesz nagy veteránjaival is ütközött.

A Figyelő úgy tudja, Orbán Viktor eltökélt abban, hogy 2018 után is ő vezesse az országot, úgy látja, a Fidesz csak vele képes választást nyerni. De még koncentráltabb minisztériumi rendszert szeretne. Kérdés, Lázár János vállalna-e még újabb négy év miniszterséget. Intellektuális kihívásként éli meg a dolgot, de saját csapatának már többször beszélt arról, hogy át kell gondolnia, mennyi munkát képes elvégezni. Így könnyen elképzelhető, hogy beiktat egy néhány éves szünetet, és valamelyik nagyvállalatnál helyezkedik el – írja a lap.

Lázár János ugyanis kifejezetten jóban van a német üzleti körökkel, például az Alföldi Porcelánt megvásárló Villeroy & Boch elnökével, Wendelin von Boch-Galhauval.

Ezek mellett Nicolas Sarkozy pályáját folyamatosan figyeli. A volt francia elnök is polgármesterként kezdte, miniszter is volt, végül vezette országát. Mandátuma lejárta után egy kicsit a háttérbe vonult. A minisztert tehát foglalkoztatja a gondolat, hogy egy időre hátrébb lépjen, nem hessegette el egyből a német ismerősei által felvetett lehetőséget.

De mérlegelnie kell azt is, hogy Magyarország abból a szempontból sem Franciaország, hogy aki itthon kilép a politikából, annak nagyon nehéz a visszatérés, nálunk ennek a hagyománya még nincs meg – írta a Figyelő.

Ami bizonyos a Figyelő ma megjelent cikke nélkül is: Lázár János számára „mélyütést” jelentett május közepén a Népszabadságban megjelent hír, miszerint Orbán Viktor miniszterelnöki kabinetet szeretne, és azt Rogán Antal, a Fidesz jelenlegi parlamenti frakcióvezetője irányítaná. A kormányfő az információt a Napi Gazdaságnak adott interjúban megerősítette, elmondta, hogy van ilyen terve, és ha lesz ősztől miniszterelnöki kabinet, Rogán Antal áll az első helyen a sorban, akit felkér.

A Fidesz őszi kongresszusára minden eldől – mondták forrásaink, megjegyezve, az már biztos, hogy a tisztújító kongresszuson Lázár János nem indul a Fidesz-alelnöki posztért, miniszter ugyanis nem lehet pártelnök Orbán Viktor szerint.

A Figyelő cikke szerint is „fájhat” Lázár Jánosnak, hogy Orbán Viktor fontolgatja, Rogán Antalt is átülteti a Miniszterelnökségre. Állítólag már ki is jelentette: ha Rogán Antal jön, ő megy. „Nem tetszik neki, hogy a jelenlegi frakcióvezető ideje nagy részét a saját pénzügyeire fordítja, és az elbulvárosodást sem nézi jó szemmel” – állítja a Figyelő.