hirdetés

Hiába kérték az ORÖ becsapottnak hitt tagjai és a szekszárdi volt fideszes politikus Hadhází Ákos, hogy vizsgálja ki legyen kedves Lázár miniszter a gyanús pénzköltéseket a Híd a Munkába Szövetkezetnél, amely több mint 620 millió forint uniós pénzt költött el feltehetőleg szabálytalanul. Lázár János miniszter. szerint azonban nem szerencsés, ha névtelen feljelentések vagy hírek alapján, prekoncepcióból vizsgálódnak

ORÖ-nol

A gyanús költések ellenére sem indít vizsgálatot a Miniszterelnökség az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) Híd a munkához programja ügyében. Sőt, még a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt sem utasítja vizsgálatra. Hogy miért? Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter szerint nem volna szerencsés prekoncepciók, sajtóhirek vagy névtelen feljelentések alapján vizsgálatot indítani.

Ami igen dícséretes nézőpontbeli változás azóta, hogy tavaly a norvég civil alap pénzeinek felhasználása ügyében prekoncepciók, sajtóhírek és névtelen feljelentések alapján indítottak különféle vizsgálatokat és tartottak különféle rendőrségi akciókat,igaz törvénytelenül..

A Híd a munkáért program ötmilliárdos keretéből a sajtóhírek és névtelen feljelentések szerint több, visszaélés gyanúját felvető kifizetés is történt, például a leghátrányosabb helyzetűeknek szánt pénzből az ORÖ 300 millió forintért irodaházat vett.

Megkérdeztük a VÉROSZ elnökét Birta Jánost is, hogy mit szól a nem vizsgálódáshoz.

Én Lázár miniszter úrat teljes mértékben megértem. Ö nemrendőr és nem ügyész. Így úgy kell eljárni, ahogy azt a kormányunk mondta, hogy minden gyanús üggyel az igazságszolgáltatás szerveit kell megkeresni. Ugye a Hid a Munkába Szövetkezet, amely megkapott már és el is költött 620 millió forint uniós támogatást a pályázati feltételek  alapján működésre az összeg 10%-át költhette volna. Ehelyett 300 millióért vett irodaházat, és sok sok millióért számítógépeket, ami ugye már most több mint 10%-ék. Feltehetőleg Brüsszel és az OLAF ezt is vizsgálni fogja. Ráadásul az ORÖ azaz a Híd a Munkába szövetkezet projektjei már most jelentős csúszásban vannak, ez pedig azt jelenti, amit Csepreghy államtitkár úr hangoztatott a köztévéadásában, hogy azon  szervezetek, amely szervezetek nem fejezik be a projektjeiket, nem fizetik ki a beszállítóikat, úgy nem tudják igénybe venni a lehívható összegeket. Úgy abban az esetben minden támogatást vissza kell fizetni. s amíg nem számolnak el a 2020-ig tartó Uniós projektekből kizárták magukat.  -mondta Birta János a VÉROSZ elnöke.

Mindez pedig azért érdekes, mert a Fidesz érdekeltségébe tartozó Türr István Kutató Képző Intézet, amely szintén részese az összesen 15 milliárdos Unós projekteknek úgy tűnik kizárathatja magát a projekt társa az ORÖ és az Híd a Munkába szövetkezet fura pénzköltései miatt.