hirdetés

Kapott bizony hideget és meleget is az ORÖ korábbi elnöke. A most fideszes romaügyi főmegmondó szóhoz sem jutott, miközben Lázár János élesen kritizálta, sőt bírálta őt is és az általa korábban vezetett szervezetet is. Farkas annyit sem mondott ezen éles szavakat hallva, hogy mukk.

ORÖ

Lázár János a Jobbik kérdésére válaszolva bírálta súlyosan az Országos Roma Önkormányzat korábbi vezetőjét. A Miniszterelnökséget vezető miniszter név szerint is említette Farkas Flóriánt, akinek szerinte más kisebbségi vezetőkkel együtt nagy a felelőssége abban, ha eljátsszák a többségi társadalom bizalmát.

Óriási felelőtlenség, amit akár képviselőtársaink, akár önkormányzati vezető társaink ezen a területen kisebbségi vezetőként művelnek, például a roma közösségben. Óriási felelőtlenség, mert a rendelkezésre álló források hiteles elköltését bombázzák szét. Senki nem akar majd ennek a közösségnek pénzt adni, mert úgy gondolja, pártállástól függetlenül, nagyon sok politikustársam, hogy nem bízható rájuk pénz, mert bármelyikre bízzuk, ez történik – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lázár Jánost délután az európai ügyek bizottsága is meghallgatta. A roma önkormányzat ügyei itt is szóba kerültek. Ezen az ülésen részt vett Farkas Flórián is. Lázár János személyesen neki címezte válaszát.

Akik a kisebbséget képviselik és eljátsszák a többség és a társadalom bizalmát pitiáner ügyek kapcsán, idézőjelbe téve, föláldozzák a nagy ügyet, azok óriási hibát követnek el. Nem a saját személyes karrierjük szempontjából, mert az megy a lecsóba, az irreleváns. Az ügy szempontjából óriási hibát követnek el. Mindegy, hogy a kormány embere, vagy mindegy, hogy az önkormányzatnak az embere. Itt minden állami vezetés az elmúlt tizen-egynehány esztendőben próbált lehetőséget teremteni a roma közösség számára. Sajnos volt olyan tapasztalatom nem egy esetben, hogy a roma vezetőkön is múlott az, hogy egy program sikeres vagy sikertelen lett. És az a meggyőződésem, hogy ebben a felelősség nemcsak a kormányzaté, hanem a roma vezetőké is – közölte Lázár.

Farkas Flórián a bizottság tagjaként ugyan válaszolhatott volna a miniszter kritikáira, ám az Országos Roma Önkormányzat tavaly leváltott elnöke nem élt ezzel a lehetőséggel.