hirdetés

Lázár János miniszter szerint a legnagyobb ellensége a Fidesznek önmaga. A manapság őszinteségi rohamaival kitűnő fiatal politikus így rendesen osztotta és kritizálta is a Fidesz kongresszusán a kormánypártot. A miniszter a párt kongresszusán azt mondta, nem csak a törtetők, a haverok és a barátok előtt kell megnyitni a pártot. Az ellenfél-nélküliség nincs jó hatással az erkölcsökre, és nem mindig az érdemek szerinti előrejutás és boldogulás elve érvényesül. Eközben a párt tagjainak sorai közt volt, aki elbóbiskolt, mint például a régi jó Pozsgay elvtárs, aki bizony még az MSZMP színeiben tűnt fel és állt élére az állampárti rendszer lebontásának, abban a hiszemben, hogy majd ő vezetheti Magyarországot a demokrácia első éveiben. Tévedett, mert átverték.

pozsgay-fidesz

Lázár nagy tapsot arat kezdőgondolatával, miszerint a Fideszen kívül ma nincs más kormányzóképes erő Magyarországon. Ez persze nem jelenti azt szerinte, hogy mindenki szereti is a pártot, és azt sem, hogy a választók elsöprő többsége elégedett vele. Bírálta a baloldalt, amelyet szerinte nem hajt más, mint hogy a saját maga épített párhuzamos valóságban ki tudja megszerezni a hatalmat.

A szélsőjobbal szemben két hibát lehet elkövetni Lázár szerint: az egyik komolyan venni, a másik lebecsülni őket. Az ilyen politikusok szerinte az erőszakos pótcselekvést testesítik meg, akkor is, ha „szügyig cukiságkampányba csomagolják magukat” – utalt a vizslakölykökkel fotózkodó Jobbik-elnökre a miniszter. A szélsőjobb pártoknak ráadásul a háttere is „maszatos”.

Lázár kitér a civilekre is: az „álcivilek” mellett vannak köztük olyanok, akiknek a hangjára érdemes figyelni szerinte, mert a valóságot képviselik. Rájuk – mondta önkritikusan – nem volna szabad csípőből reagálni, pártpolitikai reflexekkel közelíteni.

A Fidesz teljesítményét riválisai mellett önmagához képest is meg kell vizsgálni – folytatta Lázár. Az ellenfél-nélküliség az egyik legnagyobb veszély, ami egy politikai pártra leselkedhet, mert tompítja az éleslátást és nincs jó hatással az erkölcsökre sem – célozgatott önkritikusan, de homályosan.

Arról beszélt, hogy a kormányzati hatalommal járó káros mellékhatásoktól a Fidesz sem tudta függetleníteni magát: nem mindig az érdemek szerinti előrejutás és boldogulás elve érvényesül. Pedig a szaktudást és a teljesítményt semmilyen kapcsolat nem pótolhatja – érvel a miniszter. Nem elég, ha fideszes vagy, jónak is kell lenned! – fejeli meg az eddigieket, nagy tapsot aratva.

Lázár szerint a jövőben még komolyabban kell venni a politikusok kiválasztását. A Fidesz hőskorát valaha az alapozta meg, hogy a politikát komolyan, hivatásnak tekintették, de azóta Bibó szakkollégisták egész nemzedékei hiányoznak a magyar politikából és a Fideszből is. Ezért – hozta fel a miniszter a házelnök által is említett problémát – meg kell nyitni a pártot a fiatalok előtt.

De nem a törtető, hanem a törekvő, nemcsak a tehetős, hanem a tehetséges fiatalok, nemcsak a haverok és barátok, hanem a ma még ismeretlen fiatalok, jól képzett párt- és szakpolitikus-jelöltek előtt – folytatja a sajátjainak szóló célozgatást Lázár. Zárszóként arra int, hogy ha nem vigyáz, az önző és rövidlátó politika – baloldalról ismert – bosszúja a Fideszt is utolérheti.

Ahogy befejezte a beszédét, máris távozott a kongresszusról Lázár János. Öltönyben, kabát nélkül hagyta el a rendezvénycsarnokot.