hirdetés

Újabb két ügyben is felnyomták a kormányt az OLAF- nál, az Európai Csalás Elleni Hivatalánál. Az egyik esetben a Lázár miniszter vezette Miniszterelnökség 5 milliárd forintos tanácsadói pályázata miatt. A másik pedig egy másik 5 milliárdos tanácsadói szerződés. Emellett az új közbeszerzési törvény néhány pontja is bajt okozhat, amiből  könnyen uniós kötelezettségszegési eljárás lehet.

OLAF

Az idén kiírt közbeszerzési eljárásokat vizsgálták a Miniszterelnökség közbeszerzési felügyeleti főosztályán az unió auditorai a múlt héten. Arra voltak kíváncsiak, hogyan teljesít az uniós pénzköltés ellenőrzésében kulcsszerepű főosztály. Hogy kapott-e hideget vagy épp meleget a főosztály, nem tudni pontosan, de volt ez is, meg az is. Az ellenőrök állítólag menedzsmentproblémákat észleltek, értelmetlen levelezgetést, indokolatlan hiánypótlásokat találtak, ami akadályozza az uniós források lehívását. Az auditorok azzal is szembesültek, úgy tudni, hogy a főosztály a minőségbiztosítási és a szabályossági döntések kiadásával gyakorta késlekedik, a jogszabály által előírt 5-5 nap helyett 3-4 hónapot, de előfordult 10 hónapos csúszás is.

Horogra akadt a Miniszterelnökség saját közbeszerzési eljárása is, éppen ellenpéldaként. Ebben az ügyben, jóllehet 5 milliárd forintos tanácsadói megbízásról van szó, a főosztály nem vesztegette az időt tüzetes ellenőrzéssel, néhány óra alatt jóváhagyta a kiírást.

Az auditorok azt sem értették, miért kellett sietősen, közvetlenül az új közbeszerzési törvény hatálybalépése előtt, a régi szabályok szerint kiírni az eljárást. A HVG értesülése szerint a Lázár-tárca közbeszerzési eljárása miatt bejelentés érkezett már az OLAF-hoz, de ez történt a másik állami tenderrel, a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. ugyancsak 5 milliárdos, nagy gyorsasággal kiírt tanácsadó tenderével is.

A két, összesen 10 milliárd forintos pályázatot uniós forrásból szeretné finanszíroztatni a két állami szervezet, ám ez előtt komoly akadály tornyosul.

Az auditorokkal párhuzamosan brüsszeli szakértők az új közbeszerzési törvénynek és rendeleteinek a megfelelőségét kezdték vizsgálni. Különösen gyengének találták az építési beruházásokra vonatkozókat, és értetlenül álltak azelőtt, hogy már néhány nappal a törvény hatálybalépése előtt módosítócsomag érkezett a jogszabályhoz. Végeredmény még nincs, de „több ponton is várható” kötelezettségszegési eljárás – vetítették előre brüsszeli források.