hirdetés

Megkezdték mintegy ezer hordó veszélyes hulladék elszállítását a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelyéről – jelentette be a Pest megyei kormánymegbízott a helyszínen sajtótájékoztatón. Tarnai Richárd elmondta, a szállítás költségei rendelkezésre állnak, amely milliárdos tétel. Az egyelőre a telephelyen maradó többi veszélyes hulladékot hónapokon belül elszállítják.

 vegyi_3

Lázár János pikk pakk megoldotta  az Illatos úti veszélyes anyagok elszállítását, amit hosszú évek óta majd 8 éve nem sikerült senkinek sem. A miniszter a súlyos mérgező anyagok elszállítására még délelött adott utasítást a Pest Megyei kormánymegbízottnak, aki közölte: az előzetes laboreredmények azt mutatták, hogy bizonyos folyamatok „negatív irányba mozdultak el”, ezért döntöttek a legveszélyesebb anyagok azonnali elszállításáról.

 

A kormánymegbízott hangsúlyozta, hogy fontos a többi hulladék elszállítása is. Ennek érdekében a jövő hét első felére előterjesztést készít a kormánynak, amelyben egy kormányhatározat kidolgozását kezdeményezik, hogy a közbeszerzési eljárást minél előbb ki tudják írni a maradék hulladék elszállítására.

 

A mostani vészhelyzet elhárítására és a legveszélyesebb anyagok elszállításáról tehát gondoskodtak, hogy ki a mostani szállító cég nem tudni egyelőre, de az biztos, hogy több mint 1 milliárd forint lesz. Az esti Újság által megkérdezett szakértők szerint az összes hulladék elszállítása és megsemmisítse több tízmilliárd forint is lehet.

 

A költségeket a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) kell megelőlegeznie, ezt követően pedig ez az összeg a felszámolás alatt lévő vegyiművek vagyonából érvényesíthető. A veszélyes hulladék elszállítását már több ellenzéki párt is szorgalmazta.