hirdetés

Hétfő délután a Tanítanék Mozgalom aktivistái bejutottak az Országgyűlés ülésére, és csendes demonstrációba kezdtek. A délutáni ülésszak levezető elnöke, Latorcai János emiatt felfüggesztette az ülést pedig a tüntetőknek egy hangos szavuk nem volt. Állítólag az ilyen jellegű szólás szabadság az rendzavarás Latorcai képviselő úrnak.  Mi már vártuk, hogy  esetleg kimondja-e a KDNP-s honatya,  hogy terroristák,  de erre még várni kell úgy tűnik. 

 

Tordai Bence, a Párbeszéd Magyarországért képviselője Facebook-oldalán közvetítek élőben azt, amint a Tanítanék Mozgalom tagjai – a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból korábban menesztett Törley Katalin és több más pedagógus – az Országgyűlés karzatán kezdett demonstrációba.

A tanárok olyan pólókat vettek fel, amelynek hátulján a „tanítanék” szó betűi voltak olvashatók, az elejére pedig a mozgalom kilenc pontból álló követeléseit írták. A demonstrációt akkor kezdték meg, amikor az LMP-s Csárdi Antal beszélt az oktatás helyzetéről.

A felszólalás közben a tanárok megfordultak, és a hátukon láthatóvá vált a tanítanék felirat. Mindezt kis késéssel Latorcai János, az ülés KDNP-s levezető elnöke is észlelte, és emiatt félbeszakította a képviselő felszólalását.

Sajnos a karzaton rendzavarás történt. Olyanok jelentek meg, akik politikai demonstrációt tartanak – mondta Latorcai János, mire néhány képviselő megtapsolta a tiltakozó pedagógusokat.

Ezután a levezető elnök arra szólította fel az ellenzéki képviselőket, hogy ne tapsoljanak a rendbontóknak, és felfüggesztette az ülést. „Soha a Házban a karzat nem nyilváníthatott véleményt, ezért kénytelen vagyok addig szünetet tartani, amíg a karzatról a zavarkeltők távoznak” – mondta a levezető elnök.

Segítünk Latorcai úrnak mi a rendzavarás, jó lenne, ha tudná.

69. § (1) Aki

a) verekszik, továbbá aki mást verekedésre felhív,

b) rendzavarás vagy garázdaság esetén a hatóság vagy az eljáró hivatalos személy intézkedésével szemben engedetlenséget tanúsít,

c) a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá tartozó rendezvényenFogalom magyarázata:A gyülekezési jogról szóló 1989. évi III. törvény szerint  „a gyülekezési jog gyakorlása keretében békés összejövetelek, felvonulások és tüntetések (a továbbiakban együtt: rendezvény) tarthatók, amelyeken a résztvevők véleményüket szabadon kinyilváníthatják”. A törvény hatálya nem terjed ki (3.§):a) a választási eljárásról szóló törvény hatálya alá tartozó gyűlésekre;b) a törvényesen elismert egyházak és vallásfelekezetek területén szervezett vallási szertartásokra, rendezvényekre és a körmenetekre;c) a kulturális és sportrendezvényekre;d) a családi eseményekkel kapcsolatos rendezvényekre. vagy a sportrendezvények biztonságáról szóló kormányrendelet hatálya alá tartozó sportrendezvényen az arcát olyan módon eltakarva jelenik meg vagy tartózkodik, amely alkalmas arra, hogy meghiúsítsa a személyének a hatóság vagy az eljáró hivatalos személy által történő azonosítását,

szabálysértést követ el.

(2) Aki nyilvános rendezvényenFogalom magyarázata:„a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá tartozó rendezvény, továbbá az olyan rendezvény, amely mindenki számára azonos feltételek mellett nyitva áll”

a) lőfegyvert vagy robbanóanyagot, illetve az élet kioltására vagy testi sértés okozására alkalmas eszközt tartva magánál jelenik meg,

b) a rendező szerv, illetve a rendőrség biztonságra vonatkozó felhívásának, rendelkezésének nem tesz eleget,

szabálysértést követ el.

(3) E § alkalmazásában nyilvános rendezvényFogalom magyarázata:„a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá tartozó rendezvény, továbbá az olyan rendezvény, amely mindenki számára azonos feltételek mellett nyitva áll”: a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá tartozó rendezvényFogalom magyarázata:A gyülekezési jogról szóló 1989. évi III. törvény szerint  „a gyülekezési jog gyakorlása keretében békés összejövetelek, felvonulások és tüntetések (a továbbiakban együtt: rendezvény) tarthatók, amelyeken a résztvevők véleményüket szabadon kinyilváníthatják”. A törvény hatálya nem terjed ki (3.§):a) a választási eljárásról szóló törvény hatálya alá tartozó gyűlésekre;b) a törvényesen elismert egyházak és vallásfelekezetek területén szervezett vallási szertartásokra, rendezvényekre és a körmenetekre;c) a kulturális és sportrendezvényekre;d) a családi eseményekkel kapcsolatos rendezvényekre., továbbá az olyan rendezvény, amely mindenki számára azonos feltételek mellett nyitva áll.

Ezt követően a pedagógusok ismét megfordultak, hogy látható legyen a hátukon a felirat, és közben az Országgyűlés alkalmazottai is segítséget hívtak (legalábbis a videón az látható, hogy egyikük egy telekommunikációs eszközön beszélt valakikkel, vélhetően az Országgyűlési Őrség tagjaival).

Hát ezen demokratikus jogaikkal elutasítjuk tüntetők nem tudjuk melyik részében valósították meg a rendzavarás fogalmát és bárhonnan is nézzük nem jöttünk rá így, ha a Parlament KDNP-s alelnöke esetleg ezt kifejtené megköszönnénk, hogy hiányos jogi tudásunkat pallérozhassuk.

Mindeközben egy képviselő azt kiabálta be, hogy el kell vitetni onnan a tanárokat, Latorcai János pedig ugyancsak kilátásba helyezte a kényszerítő eszközöket használatát. Eközben a mindezt levideózó Tordai Bencét is az ülésről való kitiltással fenyegették meg amiatt, hogy engedély nélkül készített felvétel az ülésen.

A tiltakozók végül maguk vonultak le a karzatról, miután több percet, csendesen, békésen fejezték ki magukat.

Latorcai János azt mondta, hogy egy ilyen demonstrációt az ellenzéki képviselők sem támogathatnak, mire valaki bekiabálta neki, hogy menj már nyugdíjba!

A levezető elnök végül szégyenteljesnek nevezte, hogy a tanárok „ezt a játékot játsszák”.

A pedagógusok csak aktívabbá váltak azt követően, hogy múlt héten szerdán a Belügyminisztérium menesztett 8 budapesti tanárt azért, mert részt vettek a polgári engedetlenségi mozgalomban. Hétfőn például Pintér Sándor belügyminiszternek is levelet vittek,és a következő napokban is újabb megmozdulásokra lehet számítani.