hirdetés

Hát gyorsnak nem igazán  mondható az MNB vizsgálata és észrevétele. A Matolcsy György vezette állami szervezet ugyanis csak most észlelte, úgy tűnik, és találta bizonyítottnak azt, amit már mindenki vagy tíz hónapja harsog, hogy a brókerbotrányba belebukott Hungária Értékpapír sikeres vezetői egy másik cégükkel is súlyos milliárdos, akár több tízmilliárdos kölcsönöket vettek fel, ígérve mesés, 30-40%-os hozamokat. Hogy ez a cég miért csak most került az MNB látókörébe, nem tudni.  

hungaria_gyanusitott1_szb

A hungáriás brókerek még mindig előzetesben vannak, és aligha szabadulnak a cég tulajdonosai egyhamar, hisz most derült ki az MNB számára vagy épp csak most találták bizonyítottnak, hogy egy másik cégükkel is gyűjtötték szépen a kölcsönöket a bukott brókerek. Az Esti Újság úgy tudja, a Biztonság Trade cég több tízmilliárd forint kölcsönt vehetett fel befektetőktől. De ezt már korábban is megírtuk. A károsultak száma pedig több ezer fő lehet. A Biztonság Trade nevében a brókercég hölgy tulajdonosa vette fel a kölcsönöket, amelyeket állítólag hosszú hosszú évek óta csinált, és működött is a rendszer, legalább 6-8 éve. Hogy miként tudták a PSZÁF és az egyéb állami vizsgálatokat megúszni, nos, az komoly rejtély még egyelőre. De nem kizárt, hogy volt jó kapcsolatuk a hungáriás brókereknek, akik sutyiban a Biztonság Trade nevében vették fel  a pénzek jelentős részét.

Az MNB engedély nélkül végzett pénzügyi szolgáltatás miatt 500 millió forint bírságot szabott ki a Biztonság-Trade Kft.-re, és megtiltotta, hogy a társaság a nyilvánosságtól származó, visszafizetendő pénzeszközöket gyűjtsön. A jegybank ismételten hangsúlyozza: a pilótajátékok jellemzője, hogy akár rövid távon valószínűtlenül magas hozamokat ígérnek, nemegyszer tőke- vagy hozamgaranciát is ígérve.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a – már felszámolás alatt lévő – Hungária Értékpapírnál (Hungária) végzett célvizsgálata, illetve ügyfélbejelentések, egyéb nyilvános közlések nyomán piacfelügyeleti eljárást folytatott le a Biztonság-Trade Kereskedelmi és Tanácsadó Kft.-nél (Biztonság-Trade). A jegybank ennek során megállapította, hogy a – Hungáriával egyébként azonos székhelyű és ugyanazon vezető tisztségviselőkkel és tulajdonosokkal bíró – Biztonság-Trade nem rendelkezett pénzügyi tevékenység végzésére vonatkozó jegybanki tevékenységi engedéllyel. A társaság ennek ellenére üzletszerű tevékenység keretében, kölcsönszerződések formájában, jelentős hozamokat ígérve, többféle mértékű garantált hozamot is vállalva gyűjtött be különböző összegeket számos ügyféltől, jellemzően készpénzben, az adófizetéssel és pénzmosás megelőzésével kapcsolatos előírásokat mellőzve.

A Biztonság-Trade nagyon kedvezőnek tűnő befektetési lehetőséggel kecsegtette befektetőit: 2013-ban például átlagosan 20, a társasággal jobb ismeretségben álló ügyfeleknek 30-40 százalékos éves hozamot ígértek. Ugyanakkor – bár az átvett pénzeszközökre visszafizetési kötelezettsége volt – mostanáig több mint 4 milliárd forintot nem térített meg a befektetőknek.
Mindezek nyomán az MNB ma publikált határozatában megtiltotta, hogy a Biztonság-Trade – engedély nélküli pénzügyi szolgáltatásnak minősülő – a nyilvánosságtól származó, visszafizetendő pénzeszközök gyűjtését célzó tevékenységet végezzen. Eddigi jogsértő működése miatt a jegybank 500 millió forint – azaz a jogszabályok szerinti maximálisan kiszabható összegű – piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a társaságot.

A kiszabott bírságtétel meghatározásánál súlyosító körülménynek számított többek között, hogy a Biztonság-Trade súlyosan és ismétlődően szegte meg a jogszabályokat, amivel kiemelkedő befektetői kockázatot idézett elő. A társaság rosszhiszeműen professzionális, engedélyezett piaci szereplő látszatát keltette ügyfelei felé, kihasználva azt a tényt, hogy vezető tisztségviselői megegyeztek egy, a tevékenységének végzésekor még az MNB nyilvántartásában szereplő, engedélyezett befektetési vállalkozás vezetőivel.  A jegybank – amely piacfelügyeleti vizsgálata során együttműködött a nyomozó hatósággal is – nem tárt fel enyhítő körülményt.

A történtek kapcsán az MNB ismételten hangsúlyozza: a pilótajátékok jellemzője, hogy akár rövid távon valószínűtlenül magas, két számjegyű hozamokat ígérnek, nemegyszer tőke- vagy hozamgaranciát is vállalva. A kereskedelmi banki kamatok, tőkepiaci hozamok világszerte tapasztalt csökkenése azonban sehol sem teszi lehetővé ekkora mértékű megtérülés tartós elérését, tehát ezekben az esetekben megtévesztik a befektetőket.