hirdetés

Elítélték a mulatós zene királyát Fásy Ádámot és a híres Munkácsy festmények tulajdonosát is Pákh Imrét az őssejt ügyben több társukkal. Letöltendő börtönbüntetést a tucatnyi vádlottból senki sem kapott. Az ügyben szereplő amerikai professzort pedig még tíz évre ki is tiltottak Magyarországról, igaz más külföldi vádlott állampolgárt ezzel nem büntetett a bíróság.

őssejt

A Fővárosi Törvényszék meghozta az elhíresült őssejt perben, melynek egyik vádlottja a neves mulatós zene királyaként is ismert Fásy Ádám volt. Azonban más híresség is volt a vádlottak padján hisz ott  ült a Munkácsy festmények gyűjtője Pákh Imre is vagy épp a TV 2 egykori kaposvári sztár plasztikai sebésze is.  A bíróság Fásy Ádámot  10 hónap  elzárásra büntette, két évre felfüggesztve. Pákh Imre műgyűjtő, elsőrendű vádlottat 10 hónap szabadságvesztésre ítélték, két évre felfüggesztve, Schaffer. István plasztikai sebész egy év két hónap elzárást kapott, három évre felfüggesztve. Az amerikai állampolgár Yurij Baltaytis professzor másodrendű vádlottat pedig 10 évre kiutasították Magyarországról, asszisztensét pedig egy év két hónap elzárásra ítélték, szintén felfüggesztve.

A vádlottakat a csalás vonatkozásában ártatlannak mondta ki a bíróság, de kuruzslásban már felelősnek lettek kimondva.

Az ítélet elött minden vádlott ártatlannak vallotta magát és a felmentését érte.

A rendőrség még 2009-ben indított eljárást kilenc ember, köztük Fásy Ádám ellen , csalás bűntette és tiltott emberi szövettel való visszaélés miatt. A vád szerint az IRM Magyarország Nemzetközi Biotechnológiai és Őssejt Központ Zrt. kaposvári klinikáján engedély nélkül végeztek őssejt kezeléseket . Annak ellenére, hogy az IRM Zrt.-nek csak az őssejtek levételére  és tárolására volt engedélye, terápiás célra nem használhatták volna fel azokat. A páciensek kezelésenként ötmillió forintnak megfelelő összeget fizettek.