hirdetés

Elég szép summát kaptak agrártámogatás címén fideszes képviselők feleségei, a Blikk számításai szerint a legtöbbet L. Simon László fitneszedzőként dolgozó neje kapta. De a második és harmadik helyezett is kormánypárti képviselő felesége.

 

L.Simon lefogyottNemcsak a politikusok, hanem a feleségeik sem maradnak ki az agrártámogatásokból, a Blikk  a Vidékfejlesztési Hivatal nyilvános adatbázisa alapján összeszedte, melyik képviselő neje mennyit is kapott ilyen jogcímen állami és uniós forrásokból 2016-ban.

Számításaik szerint a legelső a fideszes L. Simon László fitneszedzőként dolgozó felesége, aki 23,7 millió forintot kapott. A hölgy pár éve csöppent bele a mezőgazdaság világába, tavaly viszont már 280 millióért licitált földre, és jelenleg 278 hektárnyi földet birtokol a Velencei-tó környékén.

L.Simon a Blikk kérdésére a következőt válaszolta:

Amennyiben egy politikus vagy hozzá köthető gazdasági társaság azért kap uniós támogatást, mert politikus, azt visszásnak tartom. Miként azt is, hogy egy jogszerűen járó vagy adható támogatást azért nem kaphat meg egy gazdálkodó, mert helyi vagy országos politikus is egyben, vagy mert a támogatásban részesített agrárvállalkozás tulajdonosai között politikust találni

 

A második helyezett is egy fideszes képviselő felesége, Horváth István még szekszárdi polgármesterként lett ismert a trafikbotrány kapcsán. Felesége angoltanárnő, ő összesen 21 millió forintot kapott agrártámogatásként. A lap kereste a képviselőt, de az nem válaszolt nekik.

 

A harmadik hely is fideszes képviselő feleségé. Az országgyűlés gazdasági bizottságát vezető Bánki Erik jogász végzettségű neje 2016-ban összesen 18,5 millió forintos támogatásban részesült. 2015-ben viszont még csak 300 ezer forintot kapott a cikk szerint.A Blikk korábban a politikusok agrártámogatását szedte össze, azon a listán földművelésügyi miniszter Fazekas Sándor lett az első. Fazekas neje 2016-ban 11,3 millió forintot kapott saját nevén. A cikk szerint Fazekas neje régi agrárszakember, férje agrárcégét is ő vezeti.

Az ötödik helyezés is egy fideszes képviselőé, Győrffy Balázs neje 9,9 millió forintot kapott 2016-ban úgy, hogy 2015 előtt nem is foglalkozott mezőgazdasággal a lap szerint.

Ellenzéki részről is érkezett egy helyezett, a korábban gazdálkodásból élő LMP-s Sallai Róbert Benedek felesége 7,6 millió forintot kapott támogatásként tavaly.

Ács Sándorné, a kishantosi biogazdaság volt vezetője a Blikknek elmondta, akkor gyanús a támogatás, ha valaki teljesen más pályáról érkezve kapja azokat. Ekkor akár a háttérben zajló földspekulációra is lehet gyanakodni.

Aki nem gazdálkodó, kérdéses, hogy miért van szüksége földre és az ezekhez járó támogatásokra – mondta el a lapnak az agrármérnök Ács Sándorné.

(Fotó: archív )