hirdetés

Úgy tűnik, a tüntető taxisok a Fidesz-kormány egyfajta utazó szószólói lettek. Rémisztően hasonló szlogenekkel és kreatív anyagokkal vonultak, igaz, nem sokan az amerikai nagykövetség elé, mint amilyet a magyar kormány használ a reformjai kommunikálására. Összesen csak Három taxioszlop indult a Hősök teréről a taxisok petíciójával az amerikai nagykövetséghez, hogy közbenjárásukat kérjék az Uber amerikai tulajdonosainál.

taxis demonstráció amerikai nagykövetség

Reggel nyolckor már gyülekeztek a taxisok a fővárosi Hősök terén, körülbelül 20 autóval.  A fuvarozók három oszlopba álltak, az egyik a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz, a másik a BKK-hoz indult el fél 9 után a taxisok követeléseiket tartalmazó petíciókkal. A harmadik oszlop az amerikai nagykövetséghez megy. A menet rendőri biztosítással halad a célpontok felé, utána a demonstrálók – akárcsak a januári demonstráció idején – a Bajcsy-Zsilinszky út–Andrássy út találkozásánál foglalják el helyüket, ahol egészen estig tiltakoznak sávlezárással.

A követelések lényege, hogy a döntéshozók szerezzenek érvényt a rendeletmódosításoknak, amelyekért korábban demonstráltak. Ha pedig nem sikerül betartatni a jogszabályt, tiltsák le az appot – javasolják a taxisok.

Szerintük ugyanis a gyakorlatban nem történt változás, egyetlen Uber-sofőr elleni szankcióról értesült a nyilvánosság, neki levették a rendszámát. A demonstrálók szeretnék, ha ezek az ügyek nagyobb publicitást kapnának. Elmondták azonban, hogy tüntetésük nem kifejezetten az Uberre van kihegyezve, ugyanúgy szeretnék, ha a hatóságok a taxishiénák ellen is hatékonyan fellépnének.

A taxisok negyed 10-re már célba juttatták petícióikat, az amerikai nagykövetségnél ilyesmit nem nyújtottak be, de megálltak a külképviselet előtt, ahonnan valaki ki is jött hozzájuk néhány szóra. A taxisok a „Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját” feliratú nemzeti konzultációs plakáttal demonstráltak, kiegészítve egy tacepaóval, amelyen arra kérték a nagykövet asszonyt, hogy figyelmeztesse erre az elvre az Uber amerikai tulajdonosait is.

Fél tíz körül a taxisok már elfoglalták a Deák térnél a Bajcsy-Zsilinszky úti buszsávot a bazilikától a Deák tér felé vezető irányban.

(Forrás: HVG-Esti Újság, fotó: HVG)