hirdetés

Gyömrőn és környékén elhagyatott, veszélyes hulladék okozhat szennyezést és daganatos megbetegedéseket– számolt be a Greenpeace Magyarország. A környezetvédők a megengedett határértéket több százszorosan meghaladó szennyezéseket talált a talajvízben. A rákkeltő vinil-klorid mennyisége pedig akár a határérték több tízezerszeresét is eléri.
gyomor-pevdiMint ismeretes, 2011-ben a gyömrői önkormányzat bejelentette, hogy minden veszélyes hulladékot elvittek a PEVDI területéről. A gyár az 50-es évektől működött Horthy feleségének a kedvenc városában. Sajnos azonban később kiderült, hogy maradtak hulladékok a területen bőven, legalábbis úgy tűnik. Az OzoneNetwork Egyenlítő c. műsorában Simon Gergely a Greenpeace vegyianyag-szakértője elmondta, a Greenpeace Magyarország az eset kivizsgálását kéri a Pest Megyei Kormányhivataltól. Részletes tényfeltárást és felmérést az üzem területére és az azon kívül esetlegesen érintett további területekre vonatkozóan, hogy pontosan megismerhessék a szennyeződéseket. Valamint igénylik a talaj és a talajvíz megtisztítását a szennyezőktől.

A Greenpeace szerint egyébként az Annahegyi út végén található, rekultivált szemétbánya területén is el vannak ásva vegyszeres hordók. Erre utalnak a Greenpeace oldalán megjelent dokumentumok is.