hirdetés

Vesztegetés bűntette miatt emelt vádat a Kecskeméti Járási Ügyészség G. Imre az orgoványi volt takarékszövetkezeti vezetővel, Sz. Gyula nyíregyházi vállalkozóval és a moszkvai magyar nagykövetség egykori agrárattaséjával, Kiss Szilárddal szemben, aki ügye a szintén előzetesben lévő Quaestoros főbróker Tarsoly Csaba üzlettársa is volt állítólag. Ráadásul  a felcsúti polgármestert Mészáros Lőrincet is igen jól ismerte.

kiss szilárd

Mint ismeretes az agrártárca attaséjaként is sokat dicsekvő Kisst január 15-én tartóztatták le társaival együtt.A vád szerint Kiss egyik üzleti érdekeltsége félmilliárd forint kölcsönt vett fel 2010-ben, 1,2 milliárdos fedezettel. A cég azonban nem tudott megfelelően törleszteni, két év múlva a tartozás már 600 millió forint volt. A kölcsönt adó takarékszövetkezet a követelést ekkor a fedezetekkel együtt egy másik takarékszövetkezetnek engedményezte. Erről értesülve Kiss rávette Sz. Gyulát, hogy a banki tartozást szerezze meg áron alul. Sz. Gyula a megállapodás szerint 335 ezer euróért vette meg a tartozást a takarékszövetkezettől, és 135 ezer euró „kenőpénzt” ígért a pénzintézet vezetőjének cserébe azért, hogy a takarékszövetkezet ne próbálja meg kielégíteni a követelést a hitelnél nagyobb értékű fedezetből. Így a takarékszövetkezet a tartozás visszaszerzése helyett áron alul értékesítette a követelést. Az ügyészség szerint G. Imre minősített vesztegetés elfogadásával, Sz. Gyula és Kiss Szilárd minősített vesztegetéssel vádolható.

Kiss Szilárd pozíciója továbbra sem tisztázott, a Fazekas Sándor vezette Földművelésügyi Minisztérium miniszteri biztosnak is nevezte őt, de a tárcavezető később tagadta a kinevezést. Sőt Kiss a felcsúti polgármestert is jól ismerte. S feltehetőleg teljesen véletlenül a brókerbotrány főszereplőjével a szintén előzetesben lévő Quaestoros fővezérrel, Tarsollyal is volt közös  biznisze.

Tény kérdése, hogy Tarsoly és Kiss ügyvédje ugyanaz.

( Fotó: vs.hu )