hirdetés

Saját fotósa sodorta bajba a polgármestert. Eljárás indult ugyanis a fideszes pécsi városvezető ellen. Páva Zsolt a Magasház bontásánál kék villogóval jelent meg az autójával, de erre úgy tűnik nem volt engedélye.

pava kéklámpa-pécsi önkormányzat

A Bama információ szerint eljárás indult Pécs fideszes vezére, Páva Zsolt ellen, mert a pécsi Magasház bontásánál kék villogóval jelent meg. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy Pécs polgármesterével szemben a rendőrség megkülönböztető jelzést adó készülékkel kapcsolatos szabálysértés elkövetése miatt eljárást indított –közölte a rendőrség.

Az eljárás során arra keresik majd a választ, használhatta-e Pécs polgármestere önkormányzati autóján a kék lámpát, amikor az első bontott törmeléket szállító autót felvezette.

A jelenlegi törvények értelmében 40 ezer forint bírságot vagy 0-tól 150 ezer forintig terjedő bírságot is kaphat, aki megkülönböztető fényjelzést vagy hangjelzést adó készüléket jogosulatlanul szerel az autójára vagy ilyen felszerelést a közterületen lévő gépjárműben birtokol. A szabálysértés ráadásul négy éve a kiemelt közlekedési szabálysértések közé tartozik.

Azt, hogy volt-e engedélye Páva polgármesternek ezen eszköz használatához, nem tudjuk. Ha nem volt, akkor még nagyobb bajba kerülhet.

Megkülönböztető jelzés használható a rendőrség védett személyek szállítására rendszeresített gépjárművein (védett személy például a miniszterelnök, a köztársasági elnök vagy a legfőbb ügyész), a katasztrófavédelmi Kormányzati Koordinációs Bizottság (KKB) elnökének hivatali gépjárművén, továbbá a katasztrófaveszély esetén, illetve katasztrófahelyzetben a KKB elnöke által kijelölt szervezetek, a bányamentő szolgálatok, a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság, a Honvédelmi Minisztérium és a Külügyminisztérium közérdekű feladatok ellátására rendszeresített gépjárművein.

Nem kell hatósági engedély a megkülönböztető fényjelzést adó készülék felszereléséhez a védett személyeket szállító és azt kísérő, zárt csoportban közlekedő gépjárművekre, viszont szükséges a sürgősségi vér- és szervtranszplantációs szállítást, a sürgősségi betegellátást végző szervek, a közművek által okozott súlyos veszélyhelyzet azonnali elhárítását végző szervek, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a nemzetbiztonsági szolgálatok, a büntetés-végrehajtás, az önkéntes tűzoltó-egyesületek és a Legfőbb Ügyészség számára. A megkülönböztető jelzés használatát fel kell tüntetni a menetlevélben, tehát a sziréna és a kék fény használatának elvileg nyoma kell, hogy legyen.

Emlékezhetünk még a 2000-es évek elején idején hatalmas botrányt kavart, a Police Alapítvány vezetőjének a kék lámpás furikázására. Akkor az illetékes belügyminisztérium az összes kiadott engedélyt felülvizsgálta, mert boldog-boldogtalannak volt engedélye a megkülönböztető jelzés használatára.

(Fotó: Pécsi Önkormányzat)