hirdetés

Szigor a NAV-nál. Megtilthatják az adóhivatali alkalmazottaknak, hogy arany és gyémánt legyen náluk, így akár a jeggyűrűjüktől is meg kell válniuk a szolgálatba lépés előtt, és a 10 ezer forintot meghaladó készpénztől is.

 

Egy friss, 8 nap múlva hatályba lépő pénzügyminisztériumi rendelet megszabja, hogy mennyi pénzt, vagyontárgyat és milyen kommunikációs eszközöket tarthatnak maguknál szolgálatban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal személyi állományába tartozók.

Varga Mihály pénzügyminiszter döntése értelmében a NAV, illetve a területi szervek vezetője megtilthatja, hogy a szolgálatba lépő dolgozó tízezer forintot meghaladó készpénzt és – az elektronikus készpénz-helyettesítő fizetési eszközt kivéve – készpénz-helyettesítő fizetési eszközt, külföldi készpénzt és készpénz-helyettesítő fizetési eszközt, magáncélú telekommunikációs eszközt, ötezer forintot meghaladó összegű élvezeti cikket, így különösen alkoholterméket, dohánygyártmányt, kávét, húszezer forintot meghaladó értékű egyéb vagyontárgyat, így különösen nemesfémtárgyat, drágakövet, egyéb értéktárgyat tarthasson magánál.

Az értéktárgyakat le kell adni az erre a célra kijelölt személynek a szolgálat megkezdése előtt, értékmegőrzőbe kerülnek majd a leadott tárgyak. A tiltás nem kötelező érvényű azonban, az illetékes vezető dönti el, hogy él-e a rendeletben foglaltakkal.

Az Mfor emlékeztet, lehetnek kivételek, rendkívüli helyzetek, amikor mégis szükség lehet a fenti limitek átlépésére, a rendelet szerint ezekben az esetekben az illetékes vezetők engedélyezhetik, hogy például több mint 10 ezer forint legyen a munkába lépőnél. De arra is sor kerülhet, hogy bár a vezető nem kötelezi a saját mobil leadására a munkatársat, de korlátozhatja a használatát, akár a munkaidő teljes tartamára.

Kiskapu is van a jogszabályban természetesen. Ha a vezető élt a tiltással, de az élethelyzet megkívánja, hogy a NAV-os magánál tartsa és használja a mobilját, akkor meg lehet kerülni a leadást. Még csak írásbeli engedélyt sem kell kérni előre, elég, ha szóban hozzájárul a vezető a tiltás feloldásához, és utóbb, a szolgálat letelte után lepapírozzák a külön engedélyt. Ezzel vélhetően több alkalommal is élni fognak a NAV-nál.