hirdetés

Knézy Jenő legendás sportriporter apja feltehetőleg forog a sírjában. Fia ugyanis az olimpiai úszóversenyek közben nem említette meg egy menekült szíriai úszó sportoló futamgyőzelmét. Sokak szerint mindez szándékosan történt, hisz a köztévé orrba-szájba a kvótaellenes népszavazást erőlteti, és lehet, hogy a műsorvezetőknek ukázba adták, hogy a menekültekről egy szót sem ejthetnek. Knézy szerint semmi különös nem történt, hiba történt a technikával és egy előfutamban szerinte nem fontos a győztesről beszélni. Jenő magyarázata aranyos, de több mint fura, hisz más előfutamok győzteseiről mindig beszél. A szíria Yusra Mardiniről azonban mi a köztévé helyett is megemlékezünk.

yusra mardini

A riói olimpia szombati úszóversenyeit közvetítő ifjabb Knézy, exkosaras elfelejtette megemlíteni azt, hogy az egyik futamban a NOB kezdeményezésére elindult Menekültek Olimpiai Csapatának egyik tagja a szíriai Yusra Mardini  győzött. Pedig Ferenc pápa még meg is említette a héten, hogy szorít a menekült olimpikonoknak. Nos, ez lehet, hogy elkerülte az amúgy rettentő felkészült riporter, Knézy figyelmét. Édesapja klasszisokkal jobb volt nála, hisz ő semmiről sem, még az ilyen apró menekültrészletekről sem feledkezett meg soha.

A hírnek nagy visszhangja lett a sajtóban és a közösségi médiában. Az MTVA közleményben tudatta, hogy semmi szándékosság nem volt a menekült sportoló elfelejtéséről.

Nem volt szándékosság ifj. Knézy kommentátori magatartásában – technikai gondok nehezítették a közvetítést. Megint úgy törli a lábát a magyar sajtó közmédiával ellenséges része az M4 Sport olimpiai kommentátorába, hogy nincs tisztában a tényekkel, és ami nagyobb baj, rá sem kérdez azokra, hanem előítéleteitől vezérelve súlyos jelzőkkel minősíti a teljes közmédiát – írta a közmédia.

Ifj. Knézy is megszólalt az ügyben, bár jobb lett volna, ha csöndben marad, úgy tűnik.

– Természetesen semmi szándékosság nem volt abban, hogy egy előfutamban nem mondtam ki valaki nevét, aki menekültként jött az olimpiára. Egyfelől egy olyan futamról beszélünk, amelyikben semmi nem dőlt el a verseny szempontjából, így – függetlenül a versenyzőktől, másról is beszélhetek. Más hasonló szakmai kaliberű futamnál előfordult tegnap, hogy nem feltétlen a képről beszéltem, hanem mondjuk az általam fontosabbnak tartott magyar információkat mondtam el, amire tudtam, hogy máskor nem lesz annyi időm. Másfelől technikai problémákkal küszködtünk. Két órával a futamok előtt a helyszíni kommentátorállásban semmiféle jel nem volt, nem működött a CIS monitor és az adásképet adó monitor sem – közölte a legendás tévés, Knézy fia.

A baj csak ezzel a magyarázattal, hogy más előfutamoknál, korábbiaknál is simán mondta a riporter Knézy, hogy ki kicsoda, be is mutatta őket. Ami itt ennél a menekültcsoportnál ez bíz elmaradt. Másrészt azt se felejtsük, hogy tévés riportereknek segít a számítógép is. Harmadrészt pedig, ha ilyen technika zűr van, akkor minden esetben a tudósítók azt jelzik a nézőknek élő adásban, hogy kérem, gőzöm nincs, önök mit látnak, én semmit, de a futamban ezek és ezek indultak, és az helyszínről mondja, hogy ki hogy áll, és nem a monitorját bámulja bambán.