hirdetés

A lélegeztetőgépeket a magyar kormány horribilis, két-háromszoros túlárazással vette meg a közvetítő cégektől – közölte Facebook-oldalán Hadházy Ákos, a Momentummal szövetségre lépett független országgyűlési képviselő. Ráadásul a méregdrága gépeket szállító magyar cégeknek semmilyen egészségügyi múltja nincs. Nos érdekes mindez. Kérdés lesz-e nyomozás.

 

Az ellenzéki képviselő azt írja, a Külügyminisztérium “hónapokig tartó huzakodás után” kiadott három szerződést, amelyekből kiderülnek konkrét adatok a beszerzett készülékekről, a vételárról és a beszerzés körülményeiről.

Mindezt Hadházy Babosi György nyíregyházi momentumos képviselővel közösen jelentette be, aki civilben orvosi eszközök kereskedelmével foglalkozik, “és tavasszal ő is kapott ajánlatokat a kínai készülékekre. Így dokumentumokkal tudja igazolni, hogy a megkapott szerződésekben két-háromszoros áron adták a cégek a készülékeket”.

Hadházy szerint a dokumentumokban szereplő cégek közül többről is elmondható, hogy korábban nem foglalkozott orvosi műszerek beszerzésével. A képviselő szerint kiderült az is, hogy a cégek nagy kockázatot nem vállaltak, és a túlárazás nagy része tiszta haszonként jelenhetett meg: a készülékeket ugyanis “vámraktárba kellett letenniük, így a vámot és az adót is megspórolhatták” – írja a képviselő, majd hozzáteszi: az állam a szállítást is vállalta, és előlegként odaadta a teljes vételárat.

A túlárazásra példát is hoz a képviselő: egyik cégtől 78 ezer euróért vett a magyar állam lélegeztetőgépeket, holott egy ilyen gép akkor Hadházyék szerint 37,5 ezer euróért is elérhető volt a járvány okozta őrületben.

Természetesen dícséretes, hogy a külügy portyázói tudtak szerezni bármit is. Az azonban elgondolkodtató, hogy ilyen áron érdemes volt-e? Ez a pénz ugyanis kidobott pénz, hisz nagy részét a gépeknek használni sem tudjuk és valójában igény sem volt rá. Felmerül a kérdés, hogy lesz-e ennek a pénzszórásnak bármiféle következménye ? Mert ugye ez az adófizetők pénze volt, nem a minisztériumé. Az is nagy kérdés, hogy ezen sikeres és gyors magyar vállalkozások miképp kerültek a képbe ? S az sem mellékes, hogy a kínai államtól vajon ezen magyar cégek mennyiért is vásároltak ? Mert a megoldás ott lesz megtalálható.

(Csákány)