hirdetés

Megkezdődött Kiss Ernő dandártábornok, az ORFK egykori bűnügyi főigazgatójának a pere. A Központi Nyomozó Főügyészség vesztegetést színlelve elkövetett befolyással üzérkedéssel vádolja Kisst. Az ügy pikantériája, hogy Kiss feljelentője az a Kocsis István, aki a 15 milliárd forintos MVM hűtlen kezelés vádlottja, amelyet bűnszervezetben követett el s, aki állítólag Polt Péter legfőbb ügyésszel együtt szokott vadászgatni, s a belügyminiszterrel együtt múlatta az Óesztendőt az OTP ausztriai üdülőjében.  Így felmerül a kérdés, hogy jó-e, ha egy 15 milliárdos bűnszervezetes ügy vádlottjával ilyen kapcsolatban van két nagyhatalmú ember ? Jót tesz-e egy ilyen kapcsolat az igazságszolgáltatási szervek pozitív megítélésének? Tény kérdése, hogy ezek alapján a Kiss tábornok elleni vád is értelmezhetetlen, hogy ő kért volna a két nagyember nevében 6 millió eurót Kocsistól.

 kisserno

A vádhatóság szerint miután az MVM Zrt. egykori vezérigazgatója, Kocsis István ellen nyomozás indult, Kiss Ernő olyan kijelentéseket tett, miszerint több százezer euró fejében Kocsis számára kedvező fordulatot vehet az ügy, akár ártatlansága is kiderülhet. Később egy „Szabó” néven bemutatkozó ismeretlen vörös hajú férfi Kocsis ügyének egy másik vádlottjával Sz.Andrással, aki az FTC tulajdonosa is volt, azt közölte: ha fizetnek 6 millió eurót, Polt Péter legfőbb ügyésznek és Pintér Sándor belügyminiszternek akkor jól alakul majd az ügyük, ha nem, akkor rosszul. Szabó hatmillió euróban határozta meg Kocsisnak az ügyintézés árát.

Az ügyben több érdekesség és furcsaság is történt. Az MVM 15 milliárdos bűnszervezet tagjaként elkövetett hűtlen kezeléssel vádolt ex-vezetője Kocsis ugyanis az első bejelentése során egy szóval sem mondta, hogy ő bárkinek, vagy épp a vádlottnak Kiss Ernő dandártábornoknak átadott volna vesztegetési pénzt. Pedig küldött neki pénzt igaz egy korábbi munka elvégzésére 120 ezer eurot meg is kapott a KBI ex-vezére és rettegett ura Kiss.

A másik furcsaság az ügyben, hogy Kiss és a különféle ügyvédek lehallgatásához nincs meg az alapdokumentum , hogy pontosan milyen ügy miatt kérik a bíróságot az NVSZ illetékesei, a nemrég ittas vezetés miatt lemondott Zsombók György a megfigyelésekre.

Aztán az is furcsa, s igen kínos a vádhatóságnak, hogy az ügyészség arra hivatkozik a rendőrséggel és az NVSZ-el közösen , hogy a hangfelvételek alapján az egyik ügyvéd irodájában volt a vesztegetési pénz átadása, holott ilyen hangfelvétel és bizonyíték nem is létezik.

Kiss meghallgatásán az is kiderült, hogy Kocsis István dicsekedett neki is, hogy milyen jó a kapcsolata a belügyminiszterrel Pintér Sándorral, akivel együtt szokta az Óesztendőt búcsúztatni az OTP ausztriai hoteljében sok ismert és befolyásos emberrel együtt. Ez azért is érdekes mert ezen időben Kocsist már bűnszervezet tagjaként elkövetett15 milliárdos hűtlen kezeléssel gyanúsították az NNI nyomozói.  Az ex-MVM vezér a legfőbb ügyésszel Polt Péterrel is szoros kapcsolatban ál, legalábbis ezzel is hívalkodott a vádlottnak, hisz együtt szoktak sportvadászni. Sőt Kocsis a saját 15 illiárdos bűnszervezetes ügyében állítólag találkozott is valamelyik fentebb leírt nagy ismerőssel. Mindez azért érdekes, mert akkor minek kellett volna a két nagyhatalmú személy megvesztegetéséhez Kiss tábornok, hisz Kocsis igen jó viszonyt ápol velük annak ellenére, hogy egy monstre ügy vádlottja. Mondjuk kínos is és magyarázatra szorul az egész, hisz sem a rendőrségnek sem az ügyészségnek nem jó üzenet, hogy vezetőik egy bűnszervezetes ügy vádlottjával tartják a kapcsolatot, akár csak úgy is, hogy egy buliban vagy rendezvényen vesznek részt. Mindez nem biztos, hogy  az állampolgárok felé erősíti az igazságszolgáltatásba vetett hitet.

Az is tény, hogy az állítólagos 6 millió eurót kérő rejtélyes Szabó nevezetű és vöröshajú személlyel nem Kiss vette fel a kapcsolatot, hanem Kocsis üzlettársa Sz. András. Sőt Sz.András, aki szintén vádlottja a 15 milliárdos hűtlen kezeléses MVM ügynek még fizetési kimutatást is írt, hogy miként fizetik ki ennek a Szabónak a vesztegetési pénzt.

Kiss Ernő vádlott elismerte, hogy azt ajánlotta anno fizessék ki a vesztegetési pénzt, amit dokumentálni kell és lehet feljelentést tenni az ügyben. Kiss elismerte a bíróságon, hogy  úgy érezte ez a Szabó nem is létezik ezt csak Sz.András és Kocsis találta ki, mert a belügyminisztert és a legfőbb ügyészt megakarták vesztegetni a feljelentői, hogy tussolják el a 15 milliárdos MVM -ügyet. Kiss azt is belátta utólag, hogy rossz tanács volt azt mondani Sz.Andrásnak és Kocsisnak,hogy fizessenek, mert emiatt most őt vádolják , igaz alaptalanul.

Az is tény kérdése, hogy  a tábornok tanácsadóként más ügyekben dolgozott Sz. Andrásnak és Kocsinak, amiért pénzt is kapott és az ügyészség ezen munkadíjról feltételezi azt, hogy vesztegetési pénz. De ez munkadíj volt. HA pedig vesztegetési pénz lett volna, akkor a vád megint hibázott, mert akkor Kocsisnak és Sz.Andrásnak is vádlottnak kellene lennie.

Kiss Ernő részletes vallomást tett, amelyben ártatlanságát hangoztatva egyebek között azt kifogásolta, hogy az ügyészség csak a rá nézve terhelő bizonyítékokat vette számba, a mentő tényeket és körülményeket nem, noha a törvény szerint az is kötelessége lett volna. Valamennyi indítványát elutasították, így esélye sem volt a nyomozati szakban az ártatlanságának bizonyítására.

Kiss tagadta, hogy közbenjárást ígért volna pénzért Kocsis ügyében. Elmondása szerint Kocsis gyanúsított-társával, Sz. Andrással 2011 decemberében állapodott meg abban, hogy segíti őt az ellene folyó bírósági eljárásban. Az általa kért 300 ezer euró, amiből Sz. az FTC volt tulajdonos Kiss közlése szerint csak 120 ezret fizetett ki, az ő munkadíja volt. Ennek az összegnek a fejében áttanulmányozta a per 16 ezer oldalas nyomozati anyagát, elemezte az iratokat, és megírta Szász bírósági vallomásának vázlatát.