hirdetés

Szombaton új elnököt választott a Magyar Orvosi Kamara Kincses Gyula személyében, aki a 16 éven át regnáló Éger Istvánt váltotta. A szervezet hosszú utat járt be, de talán sohasem volt a mostanihoz hasonlóan nagy tétje annak, hogy ki vezeti a jövőben. Sokan ugyanis abban hisznek: ebből a szakmai szervezetből indulhat el az egészségügy teljes rendszerének megújulása. A volt elnök szerint viszont bármit tehetnek a kamarával, attól az egészségügy nem fog megjavulni.

 

A tagok köuzül sokan úgy vélik, az Éger-féle kamarát két alapvető gond jellemezte. Az első, hogy rosszul értelmezte az egészségügyben játszott szerepét. A megfelelő bérezésért folyó harc – amely valójában szakszervezeti és nem egy szakmai szervezet feladata lenne – lassú, csepegtetett béremelésekről szól, amelyek sem az orvosok életében nem hoznak hathatós változást, sem az egészségügy egyre aggasztóbb helyzetét nem oldják meg. A szervezet feladata az lenne, hogy szakmai köztestületként a gyógyítás szabályaival, feltételeinek biztosításával, az etikai normák megerősítésével, a betegbiztonsággal foglalkozzon, így legyen befolyással az egészségügy rendszerére.

A második, hogy szűk körben meghozott döntésekkel a kamara nem tudta maga mögé állítani az orvosok tömegét, ami elengedhetetlen lenne a valós nyomásgyakorláshoz.

Éger István ismert kritikusa, Kunetz Zsombor így fogalmazott: A (volt) elnök követeléseinek a lényege mindig az volt, hogy adjál pénzt, még több pénzt, de ezt soha, egyetlenegy alkalommal sem tudta épkézláb programmal vagy az egészségügy átalakításáról szóló tervvel megindokolni. Követeléseit is mindig úgy fogalmazta meg, hogy ő maga különösebb konfrontációt lehetőleg ne vállaljon, minden maradjon az Orbán-kormány komfortzónáján belül.

Jellemző, hogy Éger István a szigorúan politikamentes kamara elnökeként a közelmúltban ellátogatott a fideszes holdudvar kötcsei találkozójára, ahol azzal kezdte felszólalását: „Ne tessék félni, nem az egészségügyről akarok kérdezni, hanem arról, hogy a sokgyerekes anyák korengedményes nyugdíjában miért van annyi megkötés.” Talán ez a kis részlet is leírja, mi a kamara sok tagjának alapvető gondja.