hirdetés

Még megvetést sem érdemelnek azok a magyar ellenzéki politikusok, akik a Fudan Egyetem Budapestre tervezett campusa közelében átnevezték az utcákat – mondta a kínai külügyminiszter. Pedig az Ujgur Mártírok útja is a Dalai Láma út is szép és egyben méltó, igaz ezen ügyekről Kína tudni sem akar de attól még léteznek. Ez a Fundan egyetem projekt azonban. egészen másról szól, ez az egyetem lesz a menekülő út a kínai politikusok és milliárdosok családjának és gyerekeinek, azaz a biztos jövőbe az EU-ba.

 

Sikerült a kormány új kínai barátait felbosszantani azzal, hogy olyan utca nevek lettek a tervezett Fundan egyetem területe körül, amelyeket Kína tilt, hát tagad. Ilyen az Ujgur nemzet embertelen már már rabszolga sorba vetése, vagy a Dalai láma.

Az efféle viselkedés még csak megvetést sem érdemel – mondta Vang Ven-bin az ellenzéki politikus akciójáról az AFP szerint.

Hozzátette: véleménye szerint a politikusok ezzel a lépéssel a Kínát érintő ügyekre szeretnék irányítani a figyelmet, valamint a magyar–kínai együttműködést szeretnék megakadályozni.

Vang Ven-bin hangsúlyozta, hogy ennek ellenére a két ország kapcsolata fejlődik, és ennek már „gyümölcsöző eredményei” is vannak.

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, valamint Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester néhány napja döntöttek úgy, hogy a Fudan Egyetem budapesti terjeszkedésére válaszolva a dalai lámáról, az üldözött ujgurokról, Hongkongról, valamint egy meghurcolt kínai katolikus püspökről neveznek el utcákat. Ez azóta meg is történt, és az ügyet már a nemzetközi sajtó is felkapta.

Eközben a magyar szakértők hangsúlyozzák, a távol-keleti nagyhatalom olyan, mint az elefánt: nem felejt.

A lépést a kormánypárti oldalról lekicsinylően fogadták. Semjén Zsolt szerint az utcák átnevezése nem fog segíteni az említetteken, Gulyás Gergely pedig a csütörtöki kormányinfón azt mondta az akcióról, hogy „kicsit gyermekded, de legalább vicces”. Hollik István mindeközben azt javasolta Karácsonyéknak, hogy többek közt az üldözött keresztényekről is nevezzenek el utcát, de az csak később tűnt fel neki, hogy egyébként pont ezt tették meg az imént.

A Fudan Egyetem azonban nem is igazán az oktatásról szól, hanem arról, hogy a kínai milliárdosok miképp tudják kimenekíteni a sok sok dollár milliárdjaikat, amivel semmit nem érnek Kínában és miképpp tudják a családjaikat az Eu-ba be ejtőernyőztetni, hogy legalább ők élvezhessék és befektethessék a sok sok pénzt. Más mód erre ugyanis nincs és a kínaiak nagy fájdalmára a letelepedési kötvény is megszünt. Így az Eu-ba törvényesen megragadni, hozni zsákban a megspórolt milliárdokat pedig nem lehet. Magyarország pedig a kínai egyetemmel egyenes utat adott annak, hogy az eu-ba jöhessenek a kommunista Kína milliárdosai és hozhassák a gyerekeik révén a pénzüket. Mert ugye egy egyetemista kaphat Eu-s vízumot. Számlát is nyithat majd és pénz is lehet ezen a számlán, sőt minél több van rajta annál biztosabb lesz a tanulás és a letelepedés Magyarországon.

Értjük mi ezt a politikai játékot csak legalább ne tessenek hazudozni.

(cst)