hirdetés

Különös feladatot kaptak az óvodák és iskolák. Terrorellenes intézkedési tervet kér a kormány az óvodáktól és az iskoláktól – írja az abcug.hu.
iskolakerülőkAz Emberi Erőforrások Minisztériuma december végén arról értesítette a magyarországi óvodákat és iskolákat, hogy Honvédelmi Intézkedési Tervet készítsenek maguknak. Erre fél évet kaptak az intézmények – írja az abcug.hu.

A kiküldött levél alapján a potenciális terrorfenyegetettség miatt minden intézménynek fel kell készülnie egy esetlegesen bevezetendő különleges jogrendre. A HIT alapján az iskolák majd el tudják látni a feladatukat, ha megelőző védelmi helyzet, terrorveszélyhelyzet, rendkívüli állapot, szükségállapot vagy váratlan támadás miatt különleges jogrendet vezetnének be az országban.

A HIT alapján kell meghatározni a riasztás-értesítési feladatok végrehajtását, az abban érintettek meghatározott helyen és időn belüli rendelkezésre állását, a készenléti szolgálatba lépés, a honvédelmi feladat vagy a válságkezelés katonai feladati támogatásának feltételeit.

Különleges jogrend idején csak nagyon indokolt esetben lehet a tanárokat szabadságra engedni, és be is lehet rendelni a szabadságon levőket. Azt írják, az intézményvezetőket munkaidő után is együtt kell tartani az épületben, és állandó készenlétben kell tartani az “egyéni védőeszközöket is”, amiket terrortámadás idején igényelni is lehet.

A cikk szerint azonban nemcsak különleges jogrend esetén lehet alkalmazni a HIT-et, hanem olyan esetekben is, amelyek még nem minősülnek különleges jogrendnek, viszont az nem derül ki a levélből, hogy ez pontosan mit jelent.

Az EMMI egy 34 oldalas mintát is küldött az iskoláknak, melyben leírják, milyen feladatokat kell kiosztani az iskolai dolgozók között. Az útmutatót, itt böngészheti át.