hirdetés

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője hivatalosan is bejelentette, hogy a párt aláírásgyűjtést kezd a kötelező betelepítési kvóta ellen. A politikus szerint az európai uniós kvóta értelmetlen, mert az Európába illegálisan bevándorlók alapvetően Németországba, Dániába, Svédországba jöttek, ezért „ezeket az embereket nem lehet itt tartani, csak akkor, ha valamilyen módon gondoskodunk az őrzésükről”, ellenkező esetben „fittyet hányva az összes jogszabályra” visszatérnek az eredeti célországukba. Kósa úgy véli, Magyarországot az fenyegeti, hogy a következő öt évben egy Szegednyi embert kell befogadnia és letelepítenie.

afgán menekültek Németország

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz európai parlamenti képviselője azt kérte, hogy akik egyetértenek azzal, hogy a betelepítési kvóta jogalap nélküli, ellentétes Magyarország és az EU érdekeivel, aláírásukkal támogassák a Fidesz petícióját.

Az aláírásgyűjtés elindítására a Fidesz elnöksége kérte a párt parlamenti frakcióját, amely közterületeken és személyes megkeresésekkel zajlik majd, de tervezik, hogy később az interneten is lehessen csatlakozni hozzá. Az összegyűlt aláírásokat eljuttatják majd Brüsszelbe.

Kósa utalt arra is, hogy a Fidesz jogszabályban szólítaná fel a kormányt a kvótákról szóló döntés megtámadására az Európai Bíróságon. Az Országgyűlés emellett egy olyan törvényt is hoz majd, amely megtiltja a kabinetnek bárki betelepítését parlamenti felhatalmazás hiányában.

Kósa nyilatkozatára reagálva az Együtt közleményt adott ki, amelyben arról tájékoztatnak, hogy utcai akcióval válaszolnak majd a fideszes kezdeményezésre. Úgy vélik, „a Fidesz politikája az Európai Unió helyes és célszerű menekültügyi politikájával megy szembe”, ezért elutasítják a kezdeményezést és „az Együtt ezért az elkövetkező hetekben utcai aláírásgyűjtésbe és szórólapozásba kezd a menekültügy közös, európai megoldása mellett”.

Szerintük a „megoldásnak más lépések mellett része kell, hogy legyen a kötelező kvóták bevezetése is, mert ezek együttesen vezethetnek csak el a menekültáradat megállításához és a válság emberséges kezeléséhez”.

Az Együtt szigorú kitoloncolási politikát kezdeményez, „mert mindazok, akik nem jogos menedékkérők, visszafordítandóak”, és megfelelően finanszírozott rendőri jelenlétre van szükség a határövezetekben és az ország más területein. Emellett nyitottabb bevándorlási politikát szorgalmaznak, „mert ez segít a magyar gazdasági válság kezelésében is”.

Azt javasolják, hogy „Magyarország még az idén 10 ezer, jövőre pedig további 5 ezer menekültet fogadjon be önkéntesen és tartósan, mert hazánknak szüksége van arra, hogy új munkavállalókat szerezzen”. Szerintük új népesedéspolitikai intézkedések mellett ezáltal fenntarthatóvá tehető a nyugdíjrendszer is.