hirdetés

Eddig 2200 egészségügyi dolgozót oltottak be a Dél-Pesti Centrumkórházban – mondta Vályi-Nagy István, az intézmény főigazgatója. Nemcsak az intézmény dolgozóit de a környező intézmények munkavállalóit is elkezdték beoltani és az eddigi oltásellenesség kezd eltűnni.

 

A főigazgató elmondta, nemcsak a saját dolgozóikat, de a környező intézmények munkavállalóit is beoltották; a vakcinával szemben először volt némi “vonakodás” a szakdolgozók részéről, de ez megszűnőben van, hiszen nem nagyon van mellékhatás.

Vályi-Nagy István hozzátette, a védőoltások szinte mindegyikénél ugyanazok a mellékhatások jelentkezhetnek, ha karba adják azt: helyi reakció a bőrön, izomfájdalom, borzongás, fejfájás és enyhe rossz közérzet, de ezek is ritkák. A konkrét oltás kapcsán egyfajta szövődményt írtak le, egy allergiás reakciót, ezért mindenkit kikérdeznek vakcináció előtt, van-e valamilyen gyógyszerre vagy táplálékra, esetleg másra allergiája. Az oltás után 20-30 percig ott tartják az embereket, de nem fordult elő eddig semmilyen rendellenesség egyelőre .

Vályi-Nagy István szólt arról is, a vakcina gyártója szerint az első oltás után 65-70 százalékos védettség alakul ki, az ismétlő oltás után 7-10 nappal pedig 95 százalékos védettség. Ez azt jelenti, hogy ekkora százalékban képes a vakcina megakadályozni, hogy elkapjuk a fertőzést, de még ennél is nagyobb arányban előzi meg a súlyos betegség kialakulását – fejtette ki.

A főigazgató arra kért mindenkit, hogy minél hamarabb oltassa be magát, illetve igényelje a vakcinát.

A mostani oltás sorozatnál eddig a Pfizer vakcináját használták, de hamarosan érkezik egy újabb, a Moderna oltóanyaga.

Vályi-Nagy István szerint ez a Pfizer vakcinájához hasonlóan egy RNS-alapú oltóanyag, de könnyebb lesz vele dolgozni, mert nem kell annyira lehűteni.

A főigazgató szerint a jövő héten kezdik el beadni a második adag oltóanyagot azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik 2020. december 26-án megkapták az elsőt.

(csákány)