hirdetés

Úgy tűnik rengeteg Fideszes polgármesternek sem tetszik az a törvénymódosítási tervezet, amely lehetővé tenné az önkormányzati bérlakások megszerzését a bérlőnek. Ez azonban az önkormányzatok jövőjét veszélyeztetné, tenné tönkre. Természetesen Böröcz László javaslata legfőképp a Várban kiderült turpisságok és kormányközeli személyek igencsak érdekes lakáshoz való jutását szentesítené csak, akik most bajban vannak, hisz hiába trükköztek az úri bérleményből kikerülhetnek, hisz csalással jutottak hozzá. Szóval nagy kérdés a törvényt megszavazzák-e a honatyák és honanyák csak azért, hogy pár várbeli barátjuknak jót tegyenek.

 

Az Ugytudjuk.hu-nak Győr fideszes polgármestere azt mondta, a szociális bérlakásokról lehet és kell tárgyalni, de párttársa, Böröcz László javaslata erre nem alkalmas. Dézsi Csaba András azt mondta, számára nem is arról szól a kérdés, hogy akkor adják-e el az összes lakást vagy ne.
Ennél sokkal bonyolultabb a helyzet.

A városvezető fél éve kérte, hogy mérjék fel a győri bérlakás-állományt, mert az önkormányzatnak vannak kötelezettségei a szociális ellátásban.

Kiderült vannak olyan bérlakások, amelyek lakói már nem is tekinthetőek szociális bérlőnek, csak megörökölték, nem szorulnak rá.

A bonyolult helyzet érzékeltetésére jelezte, az önkormányzat, amikor eladja bérlakás-állománya egy részét, bizonyos esetekben tehertől szabadul meg, tehát ennek is lennének előnyei.

Ő azt javasolta, ha egy társasházban 50 százalék fölötti az önkormányzat tulajdoni aránya, próbálják megszerezni a teljes tulajdonjogot, ahol csak kisebbségi tulajdonosok, ott inkább adják el, a bevételből újítsák fel az önkormányzati tulajdonban maradó lakásokat.

Át kell gondolni azt is, hogy Győrben a bérlakásokban valójában nincsen közös költség – tette hozzá. Ez indokolatlan, előnyöket ad a nem bérlakásban élőkkel szemben. Dézsi Csaba Andrásszerint bizonyos bérlakások eladásának inkább hátrányai lennének.

Vannak ráadásul lakások, amelyekben az ötéves előtakarékossági szerződéssel rendelkezők élnek. A fiatalok pályznak, beköltöznek, öt évig félretehetik a bérleti díjat, aztán ki kell költözniük, beköltözik a következő. Ha a bérlakás-csomagot eladják, öt év múlva nem lesz következő, aki beköltözhet.

És eladjuk vele a jövő generációjának a bérlakáshoz – az előtakarékos, öngondoskodásra nevelő, buzdító bérlakáshoz – jutásnak a lehetőségét
– tette hozzá Győr polgármestere.

( H.Sz)