hirdetés

Rákkeltő és mérgező anyagot találtak a Tiszában. Az emberi egészségre is ártalmas vegyületet, ftalátot talált egy független laboratórium a Tiszában, ahonnan a PET Kupa környezetvédő akció során vettek mintát még a szakemberek. Mint köztudott, a Tiszában rengeteg műanyag palack úszik, amely feltehetőleg Ukrajna felől érkezik Magyarországra.

Tisza PET szennyezés

Bordós Gábor, a vizsgálatokat végző cég munkatársa szerint a folyó árterében felgyűlt, nagy mennyiségű műanyag palack egyértelműen nyomot hagy a természetben, jó hír azonban, hogy a folyó vizsgált szakaszán növényvédő szereket és gyógyszermaradványokat nem találtak.

A ftalátok legnagyobb felhasználója a műanyagipar, ahol elsősorban a PVC előállítása során, lágyítóként alkalmazzák azokat. Veszélyességüket az okozza, hogy a műanyag termékekből kioldódva rákkeltő és hormonháztartást zavaró hatásuk lehet.

Bár az elemzést végző cég csak egy alkalommal végzett mérést, figyelmeztető jel, hogy a Tiszában talált ftalátmennyiség az uniós vízkeretirányelvben meghatározott határértéknek több mint kétszerese.

Mivel a laboratórium munkatársai egy PET-palackokkal sűrűn szennyezett területen vettek mintát, a szakemberek szerint nagy bizonyossággal kijelenthető, hogy a Tisza vizében mért ftalátszennyezéshez a Tiszán úszó, illetve az ártérben jelen lévő PET-palackok is hozzájárulhatnak.