hirdetés

Elindította a kártérítési pert, mintegy kétszáz milliárd forint értékben Magyarország ellen az egyik nagy energiaszolgáltató, az Engie vagy másik nevén a GDF Suez. A közművezetékekre kivetett adó, a kormány által meghatározott hozam és egyéb, el nem ismert költségeik miatt fordult a francia energiaszolgáltató a washingtoni bírósághoz.

Engie

Pert indított a magyar állam ellen az Engie (korábbi nevén GDF Suez) az ICSID nevű washingtoni választott bíróságon a befektetővédelmi elvek megsértésére hivatkozva – erősítették meg a Népszabadság értesülését a lap pénteki számában a GDF Suez Energia Holding Hungary Zrt.-nél, amely a tevékenységét lényegében az Égáz-Dégáz észak-dunántúli és dél-alföldi hálózatának üzemeltetésére korlátozza már csak.

A Népszabadság perértéket firtató kérdését ugyan nem erősítette meg vállalat, de a lap információi szerint az államtól követelt összeg megközelíti a kétszáz milliárd forintot.

A GDF Suez Energia Holding beszámolt arról, hogy a francia befektető tárgyalásokat folytat az állammal az Égáz-Dégáz 22 ezer 619 kilométer hosszú hálózatának értékesítéséről.

A lap információi szerint az Engie elsősorban a közművezetékekre kivetett adó, a kormány által meghatározott hozam és egyéb, el nem ismert költségeik miatt támadhatja a magyar államot.