hirdetés

Bár csökken a koronavírus fertőzés sajnos újabb kamaszoknál is kimutatták a halálos kórt egy 11 és 15 éves betegnél. Két idős beteg meghalt a statisztikákból ez is kiedrült. Az operatív törzs péntek délelőtti tájékoztatóján Kiss Róbert alezredes elmondta: 315 hatósági karantént rendeltek el az elmúlt napon. A rendőrök 437 büntetőeljárást indítottak, rémhírterjesztés miatt pedig 125-öt. Az is kiderült, hogy lesz második hullám , kérdés mikor és ilyen mértékű lesz.

 

Azonnali nyomozást rendelt el a Készenléti Rendőrség, mert Müller Cecília és a Népegészségügyi Központ nevében ismeretlenek olyan leveleket küldtek ki cégeknek és egészségügyi intézményeknek, amelyben ingyen védőeszközöket ígértek, amelyhez egy űrlap kitöltését kérték. Az e-maileknek nincs közük sem Müller Cecíliához, sem a Népegészségügyi Központhoz, arra kérnek mindenkit, hogy aki kapott ilyen levelet, azonnal küldje azt el a csirt@nki.gov.hu címre.

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos elismételte a reggel közölt friss adatokat: 14 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, 4053 főre nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma. Az új fertőzöttek között van egy 11 és egy 15 éves fiatal, mindkettejük családjában volt fertőzött, így azonosították őket is.

Elhunyt két idős, krónikus beteg, ezzel 555 főre emelkedett az elhunytak száma. 2447-en már meggyógyultak, az aktív fertőzöttek száma 1051 fő. 290 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 20-an vannak lélegeztetőgépen. Öt olyan megye van, ahol már nincs aktív fertőzött.

Biztonsági intézkedésekkel, de meg lehet tartani a véradásokat, már csak azért is, mert nyáron jellemzően nagyobb a vérigény. Fontos, hogy a higiéniai előírásokat be kell tartani.
Sőt vissza lehet térni a kézfogáshoz, de kiemelten fontos a kézmosás, a higiénés szabályok követése.

Jó hír, hogy hamarosan az idősek otthonában élők is meglátogathatják a szeretteiket, de még egy kis türelmet kérnek.

A járványügyi szakemberek biztosak benne, hogy lesz második koronavírus járvány Magyarországon. Kérdés mikor és milyen erejű lesz.