hirdetés

Elmeszelték Ungár Klára ex-SZDSZ-es politikust, amiért melegnek nevezte Kocsis Máté polgármestert, aki időközben a Fidesz Budapesti elnöke lett. Az ugyan nem derült ki, hogy a VIII. kerületi polgármester valóban meleg-e, senki meg sem próbálta ezt ugyanis bizonyítani. A bíró szerint ugyanakkor nem is ez a kérdés, a kijelentés olyan környezetben hangzott el, ami alkalmas a politikus jó hírnevének csorbítására. Ungár Klára kijelentése 2 millióba fájt, de nem fogadja el az ítéletet, fellebbezni fog.

ungár klára

Ungár Klára egykori SZDSZ-es politikus megsértette Kocsis Máté VIII. kerületi fideszes polgármester jó hírnevét, amikor májusban azt állította, hogy homoszexuális – mondta ki első fokon a Fővárosi Törvényszék. Az ítélet szerint Ungárnak a saját Facebook-oldalán elnézést kell kérnie, kitörölni Kocsis nevét a vitatott bejegyzésből, és kétmillió forint (plusz kamatai) sérelemdíjat kell fizetnie, illetve őt terhelik a perköltségek (88 900 forint) és illetékek (120 ezer forint) is.

Fintha-Nagy Péter bíró szóbeli indoklásában azt mondta: a per nem arról szólt, hogy bárki hártrányban lenne a szexuális orientációja miatt. A per szerinte egy olyan állításról szólt, amely szerint Kocsis Máté meleg ugyan, de ezt nem vállalja, sőt, nem lép fel más melegek hátrányos megkülönböztetése ellen. Ez ebben az összefüggésben alkalmas arra, hogy egy politikus jó hírnevét sértse – mondta a bíró, aki ugyanakkor eltekintett attól, hogy Ungárnak MTI-közleményben kelljen bocsánatot kérnie.

Bizonyítási indítványa a pénteki tárgyaláson egyik félnek sem volt, Ungár ügyvédje, Nehéz-Posony Márton kifejezetten jelezte, hogy nem is kíván élni ilyesmivel. Előszöris odaszúrta, hogy keresetében Kocsis maga ismerte el melegségét, hiszen a magánéletének sérelmére hivatkozott. Ugyanakkor az ellenkérelem szerint közömbös, hogy valóban meleg-e vagy sem. A kijelentés ugyanis – a polgármester állításával szemben – nem alkalmas a társadalmi megbecsülés csorbítására, illetve egy politikai vitában hangzott el, amely arról szólt, hogy Kocsis pártja beavatkozik az emberek magánszférájába.

A törvény szerint az ilyen, személyiségi jogi perekben az alperesnek kell bizonyítani, hogy állítása valós, és erre figyelmeztette is a bíró Ungár ügyvédjét. Nehéz-Posony azonban fenntartotta, hogy valakinek a megítélése nem a szexuális orientációjától függ, vagyis nem okoz sérelmet, ha valakit melegnek neveznek. Ha a bíróság másként döntene, azzal szentesítené azt a közfelfogást, amely szerint a homoszexualitás elítélendő dolog – fogalmazott az ügyvéd.

Kocsis Máté ügyvédje, Kovátsits László sem tudott mást indítványozni, mint hogy hallgassák meg magát a polgármestert, mert ebből kiderülne, milyen sérelmet okozott valójában a melegvád. Ezen túl még a polgármester felesége, Márkus Szilvia által csütörtökön megjelentetett nyílt levelet tudták bemutatni, szintén annak bizonyítására, hogy Ungár hátrányt okozott a polgármesternek és környezetének. Márkus egyebek mellett azt írta Ungárnak: „szégyellje magát és tűnjön el az életünkből az aljasságával és a hazugságával együtt.”