hirdetés

Százezernél jóval több turista rekedt a Földközi-tenger térségében annak nyomán, hogy csődbe ment és azonnali hatállyal beszüntette tevékenységét hétfőn a legrégibb brit utazási iroda, a Thomas Cook. A külföldön rekedt utasokat két hét alatt fogják hazaszállítani.

 

Görögországban 50 ezer turistát érint a csőd a görög idegenforgalmi minisztérium tájékoztatása alapján. A tervek szerint a következő három napban 22 ezer ember hazajuttatásáról gondoskodnak. Az első tizenöt járattal Kosz, Korfu és Zákinthosz szigetéről szállítják el a Thomas Cook ügyfeleit. A görög kormány úgy ítéli meg, hogy a Thomas Cook összeomlása szerencsétlen esemény az egész európai turizmus számára, és kedvezőtlenül hat a görög piacra. A görög szállodatulajdonosok aggódnak kinnlévőségeik miatt, és az idegenforgalmi minisztérium már dolgozik egy terven, amelynek segítségével ellensúlyozni tudják a pénzügyi veszteségeket.

 

Cipruson nagyjából 15 ezer turistát érint a Thomas Cook csődje. Szavvas Perdiosz ciprusi idegenforgalmi miniszter arra kérte a szállodatulajdonosokat és más turisztikai vállalkozásokat, hogy őrizzék meg nyugalmukat. “Fontos, hogy bánjunk vendégszeretően az utasokkal, hogy zökkenésmentesen haza tudjanak jutni” – mondta. Helyi sajtóinformációk szerint a ciprusi szállodák vesztesége elérheti az 50 millió eurót is.

 

Törökország kulturális és idegenforgalmi minisztériumát is aggasztja a brit utazási iroda csődje, és jelezte, hogy hiteltámogatást nyújt azoknak a vállalkozásoknak, amelyek ügymenetét visszavetik a történtek. A Thomas Cook tájékoztatása szerint jelenleg valamivel több mint 21 ezer ügyfelük tölti szabadságát törökországi üdülőhelyeken, de az éves forgalom 600-700 ezer főre tehető.

 

Spanyolországban mintegy 25-30 ezer turistát érint a csőd, többségük brit állampolgár, de vannak köztük németek és más országból érkezők is. Maria Reyes spanyol idegenforgalmi miniszter is attól tart, hogy “nagyon negatív hatása” lesz Spanyolországra a brit utazási iroda összeomlásának. Iago Negueruela, a Baleár-szigetekért felelős regionális miniszter úgy fogalmazott, hogy a történtek “nagyon kemény csapást” mérnek Mallorca, Menorca, Ibiza és Formentera szigetére a turizmus szemszögéből nézve.

 

Szicília szigetén 200 turista várja sorsának rendezését. Az egyik helyi alkalmazott elmondása szerint ők is a hírekből értesültek a vállalat csődjéről, és utasításokra várnak. Az utasok – főleg angol, német és francia turisták – “nem dühösek, de hozzánk hasonlóan várják az információkat” arról, hogy mi lesz velük, hogyan jutnak haza.

A skandináv országok esetében 6500 turistát érint, hogy törölték az induló és az érkező járatokat is. A Thomas Cook Airlines Scandinavia azonnali hatállyal leállította a Dániába, Finnországba, Norvégiába és Svédországba induló, illetve onnan érkező járatait. A Bravo Tours dán utazási iroda jelezte, hogy megpróbál segíteni a külföldön rekedt turisták hazaszállításában, felajánlja a charterjáratain elérhető üres helyeket.

 

4600 osztrák turista is külföldön rekedt, hétfőn és kedden pedig további 400 osztrák turista érkezését várták az üdülőhelyeken. Tunéziában 4500 turista várja, hogy hazaszállítsák. A tunéziai szállodáknak júliusról és augusztusról még 60 millió euróval tartozik a Thomas Cook.

 

A Thomas Cook egyiptomi partnere, a Blue Sky Group közlése szerint 25 ezer foglalást töröltek a 2020 áprilisáig terjedő időszakra. A Thomas Cook szervezésében jelenleg 1600 ember tölti szabadságát a Vörös-tenger partján fekvő Hurgada szállodáiban. A Blue Sky Group arra számított, hogy jövő évre 100 ezer turista érkezik Egyiptomba a brit utazási irodával.

A Thomas Cook leányvállalatai közül a magyar, az orosz, a holland, a belga és a lengyel utazási iroda is folytatja működését.

A Thomas Cook brit utazási iroda évente mintegy 19 millió turista útját szervezte 16 különböző országba. Jelenleg mintegy 600 ezer ügyfele tartózkodik külföldön, köztük több mint 150 ezer brit, 140 ezer német, 10 ezer francia és  közel 17 ezer svéd  állampolgár, mielőbbi akadálytalan hazatérésük  érdekében az érintett kormányoknak és biztosító társaságoknak össze kell hangolniuk tevékenységüket.