hirdetés

A helyi kulturális és vendéglátóhelyeket tömörítő Bartók Béla Boulevard és a Magyar Kerékpárosklub összefogásában biciklis felvonulás volt a Bartók Béla úton és környékén. A felvonulást követően a BKK közleményt adott ki. A szervezők szerint illene egy kerékpárutat létrehozni.

kerékpáros tünti-hirling

Békében zajlott a kerékpárosok csendes Bartók Béla úti figyelemfelhívó demonstrációja. A forgalmat lezárták, így pár óráig az autósok nem igazán örültek. A drótszamarasok azt szeretnék, ha a Bartók Béla úton is lenne biciklissáv, mert nagy rá az igény. A tervekben szerepel sokak szerint, míg mások szerint lehet, hogy nem lesz kerékpárút.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) még nem döntött az újbudai Bartók Béla úti kerékpáros közlekedés, így egy esetleges bicikliút kialakítása ügyében – derül ki a fővárosi cég az MTI-nek hétfőn küldött közleményéből. A június közepén megkezdett Bartók Béla úti beruházásokról egyebek mellett azt írták, jogszabályi előírások miatt egyes villamosmegállókat szélesíteni kell az útpálya rovására, ezért a Gárdonyi és a Szent Gellért téren a Szabadság híd irányában a korábbi keresztmetszet mellett csak további beavatkozásokkal lenne biztosítható a 2 × 2 forgalmi sáv. Ennek lehetséges megoldása érdekében a szükséges kiviteli tervek készítése végső fázisban vannak, döntés a kialakítandó keresztmetszetről, a forgalomtechnikai megoldásokról – beleértve a kerékpáros közlekedés feltételeinek kialakítását is – ezt követően, a következő hetekben születik –áll a BKK közleményében.

A közleményben azt hangoztatták, hogy a főváros továbbra is elkötelezett az összehangolt fejlesztések és a budapesti kerékpáros közlekedés feltételeinek javítása mellett, ugyanakkor a Bartók Béla úti fejlesztés csak olyan lehet, amely egységes kialakítást nyújt az érintett útszakaszokon és a villamosmegállók környezetében. Emlékeztettek arra, hogy a XI. kerületi Bartók Béla úton jelenleg három beruházás folyik egyszerre. A fővárosi önkormányzat megbízásából a BKK uniós források felhasználásával építteti át a villamosmegállókat, amelyek így alkalmasak lehetnek az itt közlekedő alacsony padlós autóbuszok és villamosok együttes fogadására, és biztosítani tudják a teljes akadálymentességet is. A BKV Zrt. saját beruházásban végzi az elhasználódott villamospálya felújítását és a villamos közeledés energiaellátását nyújtó betápláló vezeték cseréjét a Szabadság híd és a Móricz Zsigmond körtér között, a Főtáv Zrt. pedig a távhővezeték rekonstrukcióját bonyolítja le a Csíky utca és a Szent Gellért tér között.

(Fotó: Hirling–Origo)