hirdetés

Az amerikai nagykövetség azt közölte, az Egyesült Államok csalódott, amiért Orbánék nem nekik adták ki az orosz fegyvercsempészeket, Ljubisinéket.

orosz fegyverkereskedőkMint arról beszámoltunk, két éve egy amerikai fedett DEA akció keretében Magyarországon őrizetbe vettek két orosz fegyverkereskedőt, Vlagyimir Ljubisint és azonos nevű fiát, akiket – bár az Egyesült Államok többször is kérte, hogy adják ki nekik őket – Magyarország azonban végül Oroszországnak adott ki.

Az üggyel kapcsolatban az Igazságügyi Minisztérium közleményében megerősítette, hogy az igazságügyi miniszter döntése alapján Oroszországnak adták ki őket annak ellenére, hogy az Egyesült Államok is igényt tartott volna a kiadatásukra, de az IM szerint folyamatosan konzultáltak az amerikai hatóságokkal is, és tájékoztatták is őket a döntésről, amelyet a „vonatkozó jogszabályoknak és nemzetközi szerződéseknek megfelelően” hoztak meg.

Az Egyesült Államok csalódott, amiért a magyar kormány a Ljubisineket Oroszországnak adta ki. A nagykövetség hozzáteszi, az Egyesült Államoknak egy nagyon jól alátámasztott ügye volt a két orosz fegyverkereskedő ellen, amelyet a magyar hatóságok tagjaival együttműködve építettek fel.

Magyarország döntése kérdéseket vet fel az elkötelezettségéről az Egyesült Államokkal való bűnüldözéséi együttműködése iránt, és emiatt mind az Egyesült Államok, mind Magyarország, mind a világ polgárai kevésbé vannak biztonságban – írta az Amerikai Nagykövetség .