hirdetés

Júliustól tíz százalékkal emelkedik a pedagógusok bére – jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós elmondta: a béremelés technikailag ágazati szakmai pótlék bevezetésével valósul meg, amelyre minden pedagógus munkakörben dolgozó jogosult. Az intézkedés csaknem 170 ezer pedagógust érint. A Pedagógusok Szakszervezete szerint a miniszter bejelentése nem ér sokat és ez nem is béremelés. Ráadásul ez el is vehető bármikor, hisz csak egy pótlék. A pedagógusok szerint minimum 60 %-al kellene a pedagógusok illetményét emelni.

 

A miniszter kifejtette: a gyakornoki besorolású pedagógusok esetében a garantált diplomás bérminimumon felül érvényesül az ágazati pótlék, amely január elsejétől már 8 százalékkal emelkedett. Ezzel az újabb 10 százalékos emeléssel fél év alatt 18 százalékkal nő a gyakornokok bére.

A köznevelés hatékonyságának és színvonalának további emelése érdekében a kormány úgy döntött, hogy az intézményvezetők és helyetteseik júliustól a tanulók létszámához igazodó vezetői pótlékban részesülnek – jelezte a miniszter.

Kásler Miklós rámutatott: egy ezernél nagyobb tanulólétszámú iskolát irányító, 35 éve a pályán lévő mesterpedagógus igazgató illetménye a bruttó 182 700 forintos pótlékkal a jelenlegi bruttó 629 300 forintról összesen bruttó 812 000 forintra emelkedik.

Egy négyszáznál nagyobb tanulólétszámú iskolát vezető, 33 éve tanító, I. besorolású, egyetemi végzettségű igazgató keresete a bruttó 142 100 forintos pótlékkal a jelenlegi bruttó 477 050 forintról összesen bruttó 619 150 forintra nő, az ilyen vezetők száma 6 ezer – ismertette a miniszter.

Az iskolaigazgatók helyetteseinek, az intézményegységek és a tagintézmények vezetőinek bérpótléka az igazgatói pótlék fele. Ez az emelés 9 ezer pedagógust érint.
A minőségi oktatás elismerése és támogatása érdekében az intézmény vezetője a kiemelkedő teljesítményt tovább ösztönözheti, havonta legfeljebb bruttó 101 500 forinttal – közölte a miniszter.

Kásler Miklós úgy fogalmazott: a kormány feladata, hogy biztosítsa a pedagógusok képzését és továbbképzését, folyamatosan javítsa munkakörülményeiket, fizetésüket és elismerje tevékenységüket.

A miniszter felidézte, hogy a kormány a pedagógus-életpályát a fontosságának megfelelően a gazdasági csőd fenyegetésének elhárítása után 2013-ban elsőként vezette be, illetve alakította ki.

A pedagógusok bére 2013-tól átlagosan 50 százalékkal emelkedett, ami nagyban hozzájárult munkaerőpiaci helyzetük javulásához, szakmai és társadalmi megbecsültségük emeléséhez, és érdemben növelte a felsőoktatásban pedagóguspályára készülők számát – hangoztatta Kásler Miklós.

Hozzáfűzte: az emelt juttatások biztosítása érdekében a kormány az elmúlt évben 355 milliárd forinttal többet költött pedagógusbérekre, mint 2010-ben.

A PSZ az alábbi véleményt írta

Ez nagyon kevés lesz a szakszervezetek elvárásához képest!És lehet hangosan kommunikálni a 812 ezer forintos bért, de nagyon kicsi szelet a mesterpedagógus, 1000 főnél nagyobb intézményt vezető pedagógusok száma.

A PDSZ szerint a kormány az új Nemzeti Alaptanterv bevezetése óta felháborodott pedagógusok szemét a „béremelésnek látszó pótlékkal akarja kiszúrni”.

Ez a 10 százalékos pótlék nem béremelés. Hogy mihez képest kapsz 10 százalékot, egyelőre még nem is világos. Mivel pótlékként érkezik hozzád, bármikor elvehetik. A PDSZ-t ráadásul ugyanezen egyeztetésen úgy tájékoztatták, hogy ha ez a terv valóra válik, akkor az intézményvezetőknek és a helyetteseiknek viszont közel 100%-os pótlékemelést kívánnak juttatni. Így kívánja megosztani a kormányzat az elégedetlenkedőket. -írja az érdekvédelmi szervezet Ne dolgozz ingyen! oldalán megjelent közleményben a hírre reagálva.

A PDSZ szerint az így „megvásárolt” intézményi dolgozók feladata lesz, hogy kezeljék a feszültséget, amely a nemzeti alaptanterv miatt megváltozott tantárgyi óraszámokból keletkezik.

A szakszervezet továbbra is kitart követelései mellett: a béreiket a mindenkori, és nem a 2014-es minimálbérhez szeretnék igazíttatni, illetve kérik, hogy egységesen, minden oktatási dolgozó kapjon egyszeri, 60 százalékos illetményfejlesztést, az elmúlt évek az elmaradt béremelései miatt. A PDSZ arra szólítja fel a partnerszakszervezetet (a PSZ-t), hogy ők is támogassák ezt a törekvést.

A PDSZ közelménye szerint ez a tíz százalék a gyakorlatban ráadásul majdnem hogy a nullával egyenlő, ugyanis:

• Az életpályamodell bevezetésekor több pótlékot és juttatást is beolvasztottak az alapbérbe, így fedezték a béremelés 30 százalékát, akkor arra hivatkoztak: nem pótlékot akarnak adni, hanem tisztes alapilletményt. „Mi történik most? Pótlék formájában jön az emelés, amely az életpályamodell kudarcának újabb közvetett elismerése”.
• Kásler kijelentésével ellentétben ma nincsen Magyarországon diplomás bérminimum: a pályakezdő, gyakornok tanárok bére azért emelkedett január 1-től 8%-kal, mert nem érte el a garantált bérminimumot, az ún. szakmunkás minimálbért. Erre épül rá a tíz százalékos emelés – de az összesen 18 százaléknyi emelés „messze nem elegendő a pedagógushiány elhárítására, a súlyozott emelésre, vagyis arra, hogy különösen a pályakezdők béremelése kapjon nagyobb hangsúlyt”.
• Az idei évre jósolt 4-5 százalékos infláció miatt a pótlék „kb. 0% reálbér-növekedést jelent”.