hirdetés

Indulnak a kilakoltatások. Sok ezer család nemcsak a koronavírus okozta gondokkal kell, hogy megküzdjön, de lassan azzal is meg kell küzdeniük, hogy utcára kerülnek. Sajnos a kormány a kilakoltatásokra nem terjesztette ki a moratórium meghosszabbítását. Így több ezer levél érkezett Kásler Miklós miniszterhez és Gulyás Gergelyhez, hogy tegyenek valamit.

 

A Város Mindenkié lakhatási és hajléktalan érdekvédelmi csoport levélküldő kampányt indított az aHang felületén, hogy a kormány hosszabbítsa meg a kilakoltatási moratóriumot – közölték hétfőn.

A civil szervezet elfogadhatatlannak tartja, hogy az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságának kormánypárti többsége idén március 23-án elutasította a kilakoltatási moratórium meghosszabbítására vonatkozó törvényjavaslatot, “és nem tesz semmit a koronavírus-járvány hatására bajba jutott emberek lakhatási támogatására”.

A közleményben emlékeztettek rá a szervezet, hogy a jelenleg hatályban lévő téli kilakoltatási moratórium április végén lejár, így hamarosan ismét elkezdődhetnek a kilakoltatások.

A civilek szerint ezzel a járvány alatt bevételi forrásaiktól elesett emberek elveszíthetik lakásukat és sokan az eddig is zsúfolt hajléktalanellátó intézményekbe kényszerülnek majd.

“Úgy gondoljuk, hogy a kilakoltatások elhalasztása nem elegendő megoldás, átfogó, országos lakásfenntartási és adósságcsökkentési támogatásra lenne szükség, de a járvány okozta súlyos egészségügyi és gazdasági krízishelyzetben a moratórium meghosszabbítása minimum, amit a kormánynak a bajba jutott emberek megsegítésére tennie kell. Enélkül májusban tömegesen fognak hajléktalanná válni emberek” – áll a csoport közleményében.

A szervezet közölte, hogy a téli kilakoltatási moratórium elrendelése azon a belátáson alapul, hogy kegyetlen dolog utcára tenni valakit a téli hidegben. Ám nem lehet kétséges, hogy ez tavasszal, nyáron és ősszel is kegyetlenség, s főképpen az a világjárvány harmadik – minden eddiginél pusztítóbb hullámának – idején is az.

A csoport a kampányban Kásler Miklós emberierőforrás-miniszternek és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek címzett levélben követeli a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását. Mint írták, felhívásukra öt nap alatt csaknem 5000 ember küldött már levelet a minisztereknek.

“Célunk, a politikusok figyelmét felhívni a moratórium meghosszabbításának fontosságára postaládájuk elárasztásával, és ösztönözni őket, változtassák meg korábbi, kegyetlen döntésüket” – írták.

A kampányhoz az aHang felületén, illetve A Város Mindenkié oldalán lehet csatlakozni.

(vámosi)