hirdetés

Bár előzetesben volt és továbbra is gyanúsított  az MVH hivatalnoka mégis bekerült az agrárkamara vezetésébe és az egyik vidéki földhivatal vezetését is megkapta. Annak ellenére, hogy egy komoly monstre másfél milliárdos visszaélés szereplője. A földalapú támogatásokkal kapcsolatos csalássorozatok miatt összesen 79 embert gyanúsítanak, akik másfél milliárd forint uniós támogatást akartak felvenni jogosulatlanul. 

MVH

Aki termőföldet művel, annak uniós támogatás is jár, méghozzá hektáronként 70 ezer forint. Mindössze egy nyilatkozatot kell hozzá kitölteni. Ezt pedig csak szúrópróba-szerűen ellenőrzik . A gyanú szerint ezt próbálta kihasználni a bűnszervezet, amelynek tagjai még 2013 októberében buktak le.

A minisztérium akkori tájékoztatása szerint másfél milliárd forintnyi támogatást igényeltek jogtalanul. A pénzt végül nem fizették ki nekik. A hatóságok pedig őrizetbe vettek négy embert, köztük a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnökhelyettesét. Mostanra azonban kiderült: sokkal több az érintett.

A módszer egyszerű volt, de kellett hozzá a Vidékfejlesztési Hivatal belső segítsége is – mondta el az RTL Klub Híradójának az ügyet 2013-ban kirobbantó szocialista képviselő.

Gőgös Zoltán szerint nem minden területre igényelnek támogatást a termelők. vagy azért, mert kicsi, vagy azért, mert nem tisztázott a használati joga, és erre szerveződött egy bűnbanda, amelyik úgy gondolta, hogy ezt meg lehet szerezni. „Mégpedig úgy, hogy ezekre a területekre ráigényelnek fiktív vagy valós cégegekkel és az ellenőrzésből – az NVH központ segítségével – kiveszik a területeket, hogy ne bukjanak meg.”

A  volt elnökhelyettesen kívül házi őrizetben van a hivatal volt kifizetési igazgatója is. A Földművelésügyi Minisztérium szerint „nem az NVH rendszerében, hanem az emberekben volt a hiba”.

Azt, hogy a most házi őrizetbe került igazgató a történtek ellenére hogyan kerülhetett az NVH-tól az Agrárkamara vezetésébe, majd a ceglédi földhivatal élére, a szaktárca nem kívánt érdemben válaszolni. Az RTL Híradónak is csak annyit mondtak nem érte kár az államot .

Gőgös Zoltán szerint viszont ez nem igaz: a bűnszövetkezet ugyanis szerinte 2012-ben néhány tízmillió forintot már felvett ezzel a módszerrel, majd ezt követően próbálkoztak a milliárdos csalással 2013-ban.