hirdetés

Váratlan fordulat az Orbán politikában. Olyan dolog történt a hétvégén, ami 2010 óta egyszer sem. A miniszterelnök Orbán Viktor az ellenzéki pártokkal egyeztetett. Mindez lehet PR trükk és egyfajta megfelelés Angela Merkel szavaira, hogy az ellenzék az nem ellenség. Végülis leültek egy kerekasztalhoz a Parlament klubtagjai, hogy megvitassák a külügyi teendőket. Az Együtt szókimondó politikusa röviden így jellemezte az orbáni egyeztetést: a dinok mind mind kihalnak.

Szijjártó Péter; Szél Bernadett; Tóbiás József; Harrach Péter; Orbán Viktor; Rogán Antal; Vona Gábor

„A parlamenti pártok támogatását kérte a nemzeti külpolitikai célok eléréséhez Orbán Viktor kormányfő és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a frakcióvezetőkkel folytatott szombati egyeztetésen, az Országházban. A megbeszélésen téma volt a segítségnyújtás folytatása Ukrajnának, valamint az amerikai-magyar szövetségesi kapcsolatok erősítése és az Oroszországgal fenntartott pragmatikus együttműködés fejlesztése”- írja az MTI, mi meg csak kapkodjuk a levegőt. Mi a jóisten történt? Hogyhogy a miniszterelnök nem „az emberekkel” ült le egy asztalhoz egyeztetni, jó szokása szerint, hanem azokkal, akiket eddig kutyába se vett? Netán megvilágosodott? Vagy csak most vette észre, hogy Magyarországon parlamenti demokrácia van?
Egy túróst. Biztosak lehetünk abban, hogy Orbán továbbra is nagy ívben tesz az ellenzéki pártokra, tegnapi műsora pedig nem volt egyéb, mint vetítés mindazoknak, akik kételkednek az ő jó szándékait illetően. Most azonban, hogy megvolt ez a nagy összeborulás, Szijjártó meg belehazudja a képünkbe, hogy „a Magyarország körül kialakult geopolitikai helyzet miatt szükséges a folyamatos egyeztetés a parlamenti pártokkal”, még fénykép is készült, a nagy eseményről, nos, ezek után ki merné azt állítani, hogy Orbán diktatúrában utazik?
Hát az ellenzéki pártok biztosan nem! Lám, lám a minisztelnöknek elég volt füttyentenie, azok máris ugrottak, ez aztán megtiszteltetés!
Ahelyett, hogy Orbánra, Harrachra, Rogánra, Szijjártóra borították volna az asztalt. Vagy el se mentek volna…
Ráadásul Szijjártón kívül egyelőre senki nem szólalt meg, hogy mégis mi történt a tegnapi egyeztetésen. Az LMP lapít, a Jobbik lapít, egyedül az MSZP adott ki közleményt, amelyben ez áll: „a megbeszélésen az MSZP-t Tóbiás József elnök-frakcióvezető képviselte, aki a találkozón elhangzottakról elsőként a szocialista frakciót tájékoztatja hétfőn”.
Ennél azért érdekesebb, hogy Tóbiás (meg Szél Bernadett) mit fog majd mondani a választóinak? És végre mikor?
Juhász Péter az Együtt poliitkusa sem hagyta szó nélkül az eseményeket.
Nagyjából azzal egy időben, amikor leült legitimálni a Tolvajok Fejedelmének külpolitikáját Őfelsége Ellenzéke, újságírók feltették nekem a kérdést, hogyan látom az Együtt helyzetét a nagy pártok mellett. Elmondtam, hogy most éppen ki a nagy, az nem minden. Volt már olyan a Föld története során, hogy egymás mellett láthattuk az óriási dinoszauruszt és a picike cickányt. A pillanatkép alapján joggal gondolhattuk volna, hogy a dinoszaurusz minden másnál sikeresebb. Azonban a vége az lett, hogy a dinoszauruszok kihaltak, a cickányból pedig kifejlődött az ember. A mi mintánk az intelligens, új kihívásokhoz alkalmazkodni és a jó tulajdonságokat adaptálni képes organizmus. – közölte Juhász Péter, politikus.