hirdetés

Jön a művészjáradék
2017-12-30 14:03

Január elsejétől igényelhető a művészjáradék, az adó- és járulékmentes juttatás összege 121 125 forint lesz – közölte a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára. rengeteg művészünk ugyanis elképesztően kevés nyugdíjat kap.

koósKoós János, Nagy Feró, Demjén Rózsi, Kóbor János mind-mind elismert művészünk de bizony a nyugdíjuk nem túl  sok. Éppen ezért eljött az idő, hogy ők is örülhessenek.

Azt nem tudjuk, hogy anno ezen hírességeink mely adózási formát választották és mekkora bér után adóztak, de aki kevés jövedelemre jelentette be magát, s úgy adózott, annak ügye a nyugdíja is kevesebb lett. Ezt lehetett választani. sok vállalkozó is ezzel élt, hogy több pénze maradhasson havonta meg. Így ennek sokan isszák a levét de tudhatták ez lesz a vége.

Kucsera Tamás elmondta, hogy az ellátást azok a 65. életévüket betöltött művészek kérhetik majd, akik a törvényben meghatározott díjakban részesültek.

A megítélt művészjáradék március 1-jétől jár, későbbi igénylőknek visszamenőlegesen nem adható.

A főtitkár megjegyezte, hogy már évekkel ezelőtt felvetették a juttatás ötletét, hogy általa méltó megélhetést biztosítsanak a tartalmas életutat bejárt művészeknek, akik sok esetben sanyarú körülmények között tengődnek.

Az érintettek az MMA honlapján tájékozódhatnak – közölte Kucsera Tamás.