hirdetés

Több sört ittak tavaly Magyarországon, mint egy évvel korábban. A fogyasztás 4 százalékkal nőtt a Magyar Sörgyártók Szövetségének adatai szerint. Ma már a drága sör a menő, az alkoholmentes sörök fogyasztása viszont majdnem a felére esett.

sör kézműves

A sörgyárak belföldön tavaly 6,1 millió hektoliternyi sört adtak el, a magyar söripar adó- és járulékbefizetése pedig 7 százalékkal volt több az előző évinél, meghaladta a 71 milliárd forintot is. A szövetség szerint tavaly összesen 6,5 millió hektoliter sört adott el a négy vezető hazai sörgyártó, a Borsodi Sörgyár Kft., a Dreher Sörgyárak Zrt., a Heineken Hungária Zrt. és a Pécsi Sörfőzde Zrt., valamint a tavaly először adatokat szolgáltató Carlsberg Hungary Kft.

Tovább nőtt a prémium sörök forgalma is, a szuper prémium eladások 12, míg a prémium kategória eladásai 10 százalékkal növekedtek. Folytatódott az olcsóbb sörök térnyerése is, forgalmuk 8 százalékkal emelkedett tavaly.

A középkategóriás és az ízesített sörök forgalma egyformán 3-3 százalékkal csökkent 2014-hez viszonyítva, és 42 százalékkal kevesebb alkoholmentes sört vettek az emberek.

A növekvő forgalomból söripari cégek 12 százalékkal több áfát és 4 százalékkal több jövedéki adót fizettek. A környezetvédelmi termékdíjból is majdnem 1 milliárd forinttal többet fizettek be.

Az elmúlt tíz évben a sör jövedéki adóterhe 70 százalékkal nőtt Magyarországon, de az inflációtól eltekintve átlagára 2000 óta nem változott.

A múlt év márciusában egy átlagos félliteres, 4,5 százalékos palackos sör ára 205,5 forint volt. Ebből 44 forint az áfa, 36 forint pedig a jövedéki adó. Ez 39 százalékos adónak felel meg, ami 2003-ban még 34 százalék volt.

A söriparban nagyjából 1700 ember dolgozik, de emellett közvetetten, a beszállítók és kereskedelmi, vendéglátó, valamint a logisztikai partnerek még 25 ezer embernek adnak munkát.

A szövetség közleménye szerint a sörgyártók tavaly sikeresen működtették az önkéntesen kiépített csomagolás-visszagyűjtő programjaikat. A betétdíjas sörösüvegek több mint 90 százalékát váltották vissza a fogyasztók. A boltokban országosan kihelyezett 190 visszaváltó automatával pedig mintegy 100 millió alumíniumdobozt hasznosítottak újra – írja az MTI.

Schillinger Attila, a szövetség igazgatója szerint az idén valamit behozhatnak abból a hátrányból, amelybe a hazai söripar az elmúlt évtizedben került, mert ebben az évben jelentős sportesemények lesznek – elég csak a közelgő Eb-re és a riói olimpiára gondolni, amely feltehetőleg megdobja a söreladások számát.