hirdetés

Brutálisan drága a börtönfon. A Helsinki Bizottság által kiperelt szerződésekből az látszik, hogy a tender egyszereplős volt, és a szolgáltatási díjak jóval magasabbak a piaci áraknál. Négyszerese.

bv telefonKét éve annak, hogy a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) új telekommunikációs rendszert építtetett ki a korábban meglévő helyett. A változtatás célja az volt, hogy a rabok mobiltelefonon tarthassák a kapcsolatot hozzátartozóikkal és ügyvédjeikkel, úgy, hogy ne kelljen arra várniuk, mikor kerülnek sorra a telefonkészülékeknél. A börtönből való mobiltelefonálás rendszerének kialakítására és működtetésére kiírt tendert a Magyar Telekom a Mobil Kapcsolat Kft.-vel közösen nyerte el. A rendszer kiépítése és üzemeltetése, valamint a húszezer készülék beszerzése összesen mintegy 42 millió forintos költséget jelentett.
A készülékeket a Telekomtól vette meg a BvOP, azokat nem lehet visszahívni, és sms-ket sem lehet küldeni rájuk. A mobil feltölthető kintről, úgy, mint a feltöltőkártyás telefonok, illetve a fogvatartottak által is: a letéti számlájára beküldött pénzből maga a rab teszi rá az egyenleget.

A Magyar Helsinki Bizottság közérdekű adatigénylést nyújtottak be a szerződés dokumentációjának a megismerésére. Miután ők sem kapták meg azokat, a civil szervezet pert indított a BvOP-val szemben, és meg is nyerte azt, így végül a büntetés-végrehajtás kiadta az MHB-nak a dokumentumokat.

A végül jogerős bírósági döntésre kiadott iratokból az rögtön kitűnik, hogy a büntetés-végrehajtás beszerzése egyszereplős volt. A Magyar Telekom mellett ugyan indult a Vodafone, de a hiánypótlásra való felhívásnak a társaság már nem tett eleget, és „eltűnt” a tenderből. Így a Telekom maradt az egyedüli pályázó, a már említett Mobil Kapcsolat Kft.-vel konzorciumban. Így nem meglepő, hogy végül ők nyertek.

A „nem nyilvános és nem helyhez kötött (mobil) hírközlési szolgáltatás biztosítása fogvatartottak részére” címet viselő beszerzésre vonatkozó, 48 hónapra szóló kontraktust 2015 áprilisában írták alá. A BvOP 20 ezer speciális mobil telefonkészülék leszállítását írta elő, plusz 50 százalék mennyiségi eltéréssel. Emellett a bv megszabta a pályázati anyagban a fogvatartás biztonságával összefüggő ellenőrzési és felügyeleti szolgáltatások biztosítása mellett legalább heti négy órás időtartamban ügyfélszolgálati rendszer üzemeltetését is.

 

A szolgáltatás infrastruktúrájaként a Telekom 2G-s lefedettséget biztosít a börtönökben. A „speciális” mobilkészülék ára darabonként nettó 1 650 forint plusz áfa. Ha nem rendeltetésszerű használat miatt pótolni kell a telefont, akkor azért nettó 10 828 forint plusz áfát kell fizetni. Amennyiben a készülékkel valami gond adódik, a bevizsgálás díja nettó 3 000 forint, amit beszámítanak a javítás költségébe. A javítás munkadíja óránként nettó 5 490 forint.

A mobilkészülékeket a bv osztja szét a raboknak, akik a feltöltést a börtönökben lévő boltokban, vagy a Telekom ezt a célt szolgáló csatornáin oldhatják meg.
Idén májusban a felek módosították a szerződést, mert a Magyar Telekom által addig szállított ZTE R528-as típusú mobilkészülék gyártását beszüntették és a gyártó a továbbiakban már az alkatrészellátást sem biztosítja. Emiatt a régit „FMR” típusú mobilra cserélte a Telekom. Ennek a készüléknek a pótlása már drágább, 16 242 forintot és az áfát kell kicsengetni érte.
A típusváltásról szóló szerződésmódosítás mellékletében szerepelnek az ügyfélszolgálati tranzakció díjtételei. Eszerint egy telefonkártya cseréje nettó 2 000 forintba kerül, a számcseréért darabonként nettó 5 580 forintot kell fizetni. Az utólag megkért havi számla az előfizetőnek nettó 5 000 forintjába kerül, és ugyanennyi a költsége a papír alapon megkért részletes híváslistának is.

A BvOP adatai szerint a fogvatartottak 2013-ban összesen 11 644 102 percet telefonáltak.
A készülékkel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy azokról csak a bv által előre meghatározott számok hívhatóak, ezért a telefonokban számokat sem lehet tárolni. A börtönmobil nem hívható, ezt külön korlátozással a Telekom biztosítja. A hívószám nem nyilvános, azt nem is jelzi ki a hívott fél telefonkészüléke. A rabok a mobiljaikat nem tudják segélyhívásra használni, és a készülékekkel a mobilszolgáltatók négyjegyű ügyfélszolgálati számai sem érhetőek el.
A fogvatartottak mobilja nem alkalmas kép- és hangrögzítésre, illetve a tiltott kapcsolattartás megakadályozása miatt másik hálózathoz vagy számítógépes eszközhöz sem lehet vele csatlakozni. Így többek között tiltva van a 3G, a 4G, a wif, a GPRS, az EDGE, a HSDPA és a Bluetooth szolgáltatás is, a készülék USB csatlakozója pedig semmi másra nem alkalmas, mint az akkumulátor feltöltésére.

A Telekom további biztonsági megoldásként ellenőrző pontok kialakításával biztosítja, hogy a hívásokat a büntetés-végrehajtás munkatársai ellenőrizhessék vagy megszakíthassák, ha azt szükségesnek találják. A kiemelt besorolású fogvatartottakon kivételével nem kontrollálhatja a bv a rabok ügyvédjeikkel folytatott beszélgetéseit.
Hogy a BVfon Kft. rendszere vagy az újabb telefonálási módszer-e a biztonságosabb, nem tudni, az viszont tény, hogy míg a börtönökben 2014-ben 703, 2015-ben pedig 832 illegális mobilt találtak meg, addig tavaly 1 459 becsempészett készülék került elő.

(Forrás. átlátszó)