hirdetés

Hiába tolták bele oly gyorsan az állami milliárdokat ott áll készen, de egyelőre használatba vehetetlenül. Ott kong árván, üresen, bekerítve az ex-állomás. Mindenkinek az az érdeke, hogy konszenzussal és békességgel jöjjön létre a Sorsok Háza, nem pedig az, hogy botrány vegye körül a holokauszt gyermekáldozatainak budapesti emlékhelyét – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Zsidó Közösségi Kerekasztal legutóbbi ülése után. A Sorsok Háza  koncepcióját folyamatosan véleményezik a szakértők és az érintett hitközségi szervezetek.

 holokauszt

A politikus a Parlamentben újságíróknak kifejtette: tájékoztatta a kerekasztal résztvevőit, hogy a kormány minden érintett szervezetnek és a szakma képviselőinek is elküldte véleményezésre a Sorsok Háza előzetes koncepcióját. Lázár János az emlékhely megnyitásának lehetséges időpontjáról nem tudott nyilatkozni, de annyit megjegyzett, hogy vannak országok, ahol hasonlóan „szenzitív” témájú múzeumokhoz többévnyi egyeztetésre volt szükség.

A magyarországi zsidó közösség véleménye, szempontjai és támogatása nélkül ezt az emlékhelyet, oktatási központot, múzeumot nem lehet létrehozni  – jelentette ki Lázár János, miniszter.

Úgy fogalmazott, hogy a vitákat nem elfojtani, hanem lefolytatni kell, ezért is reméli a mihamarabbi egyetértést. Arra a kérdésre, hogy Schmidt Mária – a Sorsok Háza megvalósításával megbízott Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány főigazgatója – nem lesz-e bevonva e vitába, a miniszter azt válaszolta: „készen állunk az együttműködésre, mint ahogy mindig”. Hozzátette, a közalapítványnak a kormány feladatul szabta a koncepció elkészítését.

Az ügy előzménye, hogy Schmidt Mária a napokban úgy nyilatkozott: megszűnt a Sorsok Házáról szóló kommunikáció a kancelláriaminiszterrel, amióta Lázár János maga mellé vette főtanácsadónak Zoltai Gusztávot, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) korábbi ügyvezető igazgatóját.

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület által a holokauszt 75. évfordulójára, 2019-re javasolt központi budapesti holokauszt-emlékműről a Miniszterelnökség vezetője a kerekasztal ülése után azt közölte: ezt a zsidó szervezetek belső egyeztetésen vitatják majd meg, „ehhez a kormánynak nincs viszonya jelen pillanatban”.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke a kerekasztal ülése után azt mondta: „a Sorsok Háza problematikája pillanatnyilag nem a mi térfelünkön pattog, a kormánynak kell megoldania olyan kérdéseket, amelyekben mi nem vagyunk kompetensek”.

 

( Fotó: Esti Újság )