hirdetés

Hamarosan kezdik árulni a fenyőfákat. Az árak az előző évhez képest nem változnak – mondta Biza Klára, a Magyar Kertészeti Árudák Egyesületének (Makert) elnöke.  Idén nem történt olyan intézkedés, amely indokolná az árak emelkedését, változatlan a kitermelési és a fuvarköltség is.

Szeged - Fenyõvásár a Lidl áruház parkolójában. Fotó: Karnok Csaba

A Makert elnöke szerint a legnépszerűbb fajta várhatóan az idén is a lucfenyő marad, amelynek ára ezer forint körül alakul méterenként. Az ezüstfenyőt átlagosan négyezer forintért kínálják, a Nordmann-fa ára pedig öt-hatezer forint körül alakul. Az import sem drágul, a kínálat megfelelő, az egyre népszerűbb Nordmann-fenyőt főleg Dániából importálják. Egy fajtán belül is különböző minőségi osztályok vannak, az úgynevezett hipermarket kategória lesz a legolcsóbb, de annak a minősége is gyengébb.

Az árusok a piac tisztulását várják az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszertől (EKÁER), mert már minden szállítmányt be kell jelenteni, így kevésbé tudnak feketén szállítani.

A vágott fenyők kitermelése elkezdődött, de évről évre népszerűbbek az ünnepek elmúltával kiültethető gyökeres fenyőfák.