hirdetés

Kétszázmilliárd forint jut a városi és elővárosi kötött pályás közlekedésre 2020-ig. Az Esti Újság úgy tudja, az esztergomi vasútvonal villamosítása mellett fővárosi villamosvonalak bővítésére mehet a 2020-ig rendelkezésre álló 221 milliárdos uniós fejlesztési forrás.

CAF fonodó

Már úgy tudni, beadhatók a pályázatok a „Fenntartható városi közlekedés fejlesztése és az elővárosi vasúti elérhetőség javítása a Közép-magyarországi régióban” elnevezésű programra, amelynek során 211,07 milliárd forint értékben fogadnak be tendereket.

Ennek keretében végezhetik el egyebek közt a Budapest-Rákospalota és Esztergom közötti pálya villamosítását, valamint jó néhány fővárosi villamospálya-fejlesztést is. Ugyanakkor várhatóan nem jut pénz az elavult pályaudvari biztosítóberendezések cseréjére.

A pályázati kiírásban szerepel, hogy a vasúti közlekedés terén jelentős elmaradások tapasztalhatók az elővárosi vasútvonalak fejlesztésében és az állomások korszerűsítésében, ezért szükséges az elővárosi vasútállomások bekapcsolása a közlekedési láncokba, összevonása az autóbusz-megállókkal, és indokolt a kötött pályás közlekedés biztonságának javítása.