hirdetés

Már régóta sok helyen nem lehet kapni a hatósági áras tejet. Több boltban üresek a polcok. Mindez érthető, hisz egy gyártó inkábba a drágább portékára koncentrál, mint egy fixárasra.

 

Bár a kormány januárban több alapvető élelmiszer mellett a tavaly októberi áron rögzítette a 2,8 százalékos tej árát, azt is előírta, hogy ugyanannyit kell belőle tartani, mint korábban.

Nos ez sok helyen hetek óta nem sikerül. MIndez érthető a gyártóknak ez nem éri meg, sokkal jobb, ha a drágábbat gyártják s bizony ezt szabályozni aligha lehet.

A Tej Terméktanács szerint rendelnek is, mert a hazai gyártók augusztus végéig már hetven százalékkal több ilyen tejet adtak el, mint tavaly.

Elképzelhető, hogy a vásárlói igények olyan magasak, hogy időnként logisztikai fennakadások lehetnek. Egyértelműen az látszik, hogy óriási az igény a fogyasztók részéről, és az is látszódik, hogy ez a tejkategória kannibalizálja más fogyasztói folyadéktej kategóriák eladásait – ezt mondta Harcz Zoltán, a terméktanács ügyvezető igazgatója.

A KSH adatai szerint egy év alatt közel 55 százalékkal nőtt a tejtermékek ára. Az árstopos, 2,8 százalékos tej átlagára augusztusban 281 forint volt, a pasztőrözött 2,8 százalékos tejért viszont átlagosan már 414 forintot kell fizetni.